A halottak is posztolhatnak a Facebookon

2012.04.28. 22:57 Módosítva: 2012.04.28. 22:58
Meglehetősen morbid szolgáltatást indított egy angol cég. A DeadSocial (kb. HalottKözösség) egy olyan közösségi hálókra posztoló szolgáltatás, ami halálunk után is megjelentet Twitter üzeneteket vagy Facebook állapotfrissítéseket. A tegnap óta elérhető szolgáltatás egyelőre csak beta, azaz tesztverzióban létezik, de hamarosan bárki használhatja.

A dolgunk egyszerű, létre kell hozni egy felhasználói profilt, amihez hozzákapcsoljuk a többi közösségi hálón regisztrált fiókunkat, legyen az a Twitter, a Facebook vagy a Google+, majd megírhatjuk azokat az üzeneteket, amiket halálunk napja után hónapokkal vagy akár évekkel szeretnénk megjelentetni. A DeadSocial onnantól kezdi el posztolni az üzeneteket, hogy egy általunk megbízott személy a fiókunkba belépve aktiválja a szolgáltatást.

A DeadSocial az első, kifejezetten a halál utáni digitális (kvázi) életre szakosodott szolgáltatás, de nem ez az első alkalom, hogy felmerül az a kérdés, mi történik egy személy digitális vagyonával (az internetre feltöltött képek, videók, stb.) a halála után. Az USA-ban mindössze öt államban (Oklahoma, Idaho, Rhode Island, Indiana és Connecticut) vannak érvényben olyan törvények, amik ezzel foglalkoznak.

A Mashable cikke szerint az amerikai törvényhozásban most készítenek elő egy olyan törvénytervezetet, amiben azt szabályoznák, ki, és milyen mélységig érheti el egy elhunyt személy digitális vagyonát. Nebraskában például egy olyan törvénytervezeten dolgoznak, ami kimondaná, hogy egy Twitter- vagy Facebook-fiók pontosan ugyanolyan vagyontárgynak számít, mint egy könyv vagy egy tévé, így a végrendeletben mindenki rendelkezhet arról, mi legyen a sorsuk.

A DeadSociallal kapcsolatos első kérdés persze az, miért akarná bárki is vicces kismacskás videókkal zargatni szeretteit a síron túlról, miközben azok éppen javában gyászolnak?

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport