Hedvig
4 °C
15 °C
222 886 szavazat
277 142 szavazat

Az FBI lehallgatná az egész internetet

2012.05.07. 11:01

Lehallgatásra alkalmas hátsó kapukat építene egy sor webes alkalmazásba a Facebooktól a Skype-on át a Google-ig és a webalapú levelezőprogramokig egy amerikai törvény új kiegészítése, ami mellett a szövetségi nyomozóiroda lobbizik a Fehér Háznál. A CAELA (Communications Assistance for Law Enforcement Act, a telekommunikációs szolgáltatók együttműködési kötelezettségei a rendfenntartó szervekkel) nevű törvényt 1994-ben hozták, majd 2004-ben bővítették, de mára egészen elavulttá vált. A törvény alapvetően a telefonos lehallgatás lehetőségeit és a telefontársaságok ezzel kapcsolatos kötelezettségeit részletezi.. A technológia azonban az utóbbi években elszaladt a törvény mellett, és a lehallgatandó beszélgetések már nagyrészt online zajlanak, itt próbál az FBI felzárkózni technikai és jogi lehetőségekben egyaránt.

A CNET értesülései szerint a törvény kiegészítésének ügyében már 2008 óta zajlik a kötélhúzás és a lobbizás az érintett cégek, az FBI, a Fehér Ház és a szenátus között. A szövetségi nyomozóiroda jogászai most elkészítettek egy tervezetet arról, hogy az ügynökeik számára pontosan milyen lehallgatási lehetőségeket igényelne az interneten. Ez a webes levelezőprogramok, üzenetküldő szolgáltatások, VoIP-alapú netes telefonok, csevegőprogramok és közösségi oldalak fenntartói számára írná elő, hogy az FBI hozzáférjen a felhasználók magánbeszélgetéseihez (természetesen ehhez a telefonos lehallgatáshoz hasonlóan alapos indok kell). A nyomozóiroda szerint ez technikailag könnyen megoldható, és az adott szolgáltatások kódjába utólag is beépíthető funkció.

A webes cégeknek természetesen nem tetszik az ötlet, azzal érvelnek ellene, hogy ez a felhasználóik bizalomvesztésével járna, és az egész akciónak csak az lenne az eredménye, hogy aki illegális dolgokról akar a neten csevegni, az nem amerikai cégek szolgáltatásaival tenné meg ezt. Összességében a lehallgatás miatt magukat kényelmetlenül érző felhasználók (akiket csak a kémkedés ténye zavar és egyébként nem terroristák vagy bűnözők) elvándorlása negatívan érintené az amerikai cégeket, anélkül, hogy ezért cserébe hatékonyabbá válna a bűnüldözés. Az Apple és a Microsoft nem is rejti véka alá, hogy nagy erőkkel lobbizik a törvénymódosítás ellen (előbbit az iChat és a Facetime, utóbbit a Hotmail, az MSN, és a nemrég felvásárolt Skype miatt érintené az FBI kiterjesztett lehallgatási jogköre). A Facebook, a Google, a Yahoo, és a többi nagy webes cég egyelőre hallgatásba burkolózik.