Évi kétmilliárdot fog spórolni a felújított Empire State Building

2012.05.08. 13:05

Húsz százalékkal csökkenti energiaigényét New York, és egyben a világ egyik leghíresebb felhőkarcolója, a 102 emeletes, 443 méter magas Empire State Building. A 81 éves épület (ennek felét a világ legmagasabb felhőkarcolója cím birtokosaként töltötte) modernizálásának ez még csak az első fázisa lesz, de ezzel is évi 4,4 millió dollár, vagyis közel egymilliárd forint megtakarítás jelentkezik majd az energiaszámlában. A teljes projekt végén a fogyasztás csökkenése eléri majd a 40 százalékot a tervek szerint.

A modernizálás mostani fázisa mindössze 20 millió dollárba kerül, vagyis öt év alatt behozza a költségét az alacsonyabb működtetési számla. Az épület teljes renováláson megy keresztül, aminek az árát 500 millió dollárra becsülik. Az Empire State Building tulajdonosa, a Malkin Holdings LLC egyébként 2,5 milliárdra becsüli a felhőkarcoló értékét. Ami egyébként néhány napja újra csak a második legmagasabb épület New Yorkban, amióta a WTC ikertornyainak helyén épülő új felhőkarcoló, a One World Trade Center építkezése beérte a legfelső emeletét.

A felújítás során megerősítik az épület összes ablakát, egy plusz műanyag tábla kerül minden ablak elé, a két ablaktábla közötti teret pedig a szigetelést segítő gázzal töltik fel. Lecserélik az összes légkondicionáló berendezést, és a világítást olyan intelligens, mozgásérzékelős rendszerrel szerelik fel, ami automatikusan lekapcsolja a lámpát a nem használt helyiségekben. Egy hasonló, automatizált rendszer emeletről emeletre lesz képes finomhangolni a fűtést és a légkondicionálást, a hőmérsékletet a megfelelő szintre beállítva.

A felhőkarcoló átépítését három évvel ezelőtt jelentette be látványos külsőségek közepette Bill Clinton volt elnök és Michael Bloomberg, a város milliárdos polgármestere. Az energiatakarékosságra való átállással nem csak az egyszeri spórolás a cél, az ország leghíresebb épületének felújításával arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az ország energiafogyasztásának 40 százalékáért a lakóépületek felelősek. Egy átlagos otthon kétszer annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint egy átlagos autó. Az épületek energiatakarékossá tétele így környezetvédelmi és takarékossági szempontokból is óriási jelentőségű.

A statisztikák szerint az építőipar vevő is az energiatakarékosságra, az új építésű házak ma 30 százalékkal költséghatékonyabb működtetésűek, mint 2006-ban voltak, 2015-ben pedig újra szigorodni fognak az előírások, 50 százalékra növelve ezt a hatékonyságnövekedést.  • Hírek
  • Bankszámla