Hivatalosan is rosszak a reptéri szkennerek

2012.05.08. 11:32

A szövetségi nyomozók „sebezhetőségeket azonosítottak a megjelenítési folyamatban” azoknál a reptereknél amelyek a teljes testet letapogató szkennereket használnak – írja a Nemzetbiztonsági Minisztérium (DHS) egyik belső jelentésére hivatkozva a Wired.

A DHS körülbelül 90 millió dollárt (19,8 milliárd forintot) költött arra, hogy a korábban alkalmaztott magnetométereket lecserélje a vitatott röntgenekre, amelyek észrevehetnek olyan elemeket is, amelyeket a fémdetektorok nem. A költségekből 80 millió dollárt a magukra a szerkezetekre, 10 milliót pedig a telepítésre és karbantartásra költöttek. Később pedig, az adatvédelmi aggályok miatt újabb  7 milliót arra, hogy „eltávolítsák az emberi faktort a visszanézendő képről”, azaz ne lehessen kukkolásra felhasználni azokat.

A hatóságok állítólag most egy olyan, ruha alá rejthető bombát vizsgálnak, amelyet az Al-Kaida Jemenben próbált meg feljuttatni egy Amerikai Egyesült Államokba tartó gépre. A szakértők szeretnék tudni, hogy átcsúszott volna-e a robbanószerkezet a szkenneren, vagy a reptéri dolgozók felismerték volna.

A kérdés azért különösen aktuális, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal jelentésének egy nem titkosított verziója valószínűleg megerősíti egy mérnök, Jonathan Corbett korábbi aggályait, aki egy Youtube-videóban mutatta be, hogyan lehet könnyedén átvinni különböző tárgyakat  két eltérő típusú reptéri szkenneren is, anélkül, hogy azt a biztonsági személyzet észrevenné.

A szkennereket üzemeltető  Transportation Security Agency  a videó megjelenésekor azt állította, hogy a szkennerek biztonságosak, pedig a felvételeken egyértelműen látszott, hogy Corbett könnyedén átjutott a szerkezeteken, csomagjában némi fémmel. Ezt az álláspontot erősíti meg a most megjelent jelentés.  • Hírek
  • Bankszámla