Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Online-pornó-néző jogosítványt vezetnének be a britek

2012.05.09. 13:58

David Cameron brit miniszterelnök elé került megfontolásra az a javaslat, ami egészen egyedi megoldással védené meg az ország fiatalságát az internet felnőtteknek szánt tartalmaitól. A törvényjavaslatot egy konzervatív párti képviselő, Claire Perry dolgozta ki és nyújtotta be (a hölgy egyébként 48 éves, három gyermek anyja, eredeti végzettsége közgazdász, és két éve parlamenti képviselő).

A javaslatot azzal indokolta, hogy a pornográf és szélsőségesen erőszakos tartalmak a média minden ágában szigorúan szabályozva vannak a tévétől a mozikon át magazinokig, az internet az egyetlen kivétel. Márpedig a net, főleg a fiatalabb korosztály számára ma már a média legfontosabb, legtöbbet használt csatornája, és éppen őket kellene védeni a felnőtt tartalmaktól – érvel a képviselőnő.

A megoldás a javaslat szerint a brit internetszolgáltatók alapállapotban blokkolnák a világ összes pornóoldalát az előfizetőik elől. A tiltás alól az kapna felmentést, aki ezt kérvényezné a szolgáltatójánál, és igazolná, hogy elmúlt 18 éves. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy pornónéző jogosítványt kell kiváltani, ami ráadásul egyáltalán nem garantálná azt, hogy a pornótiltást feloldott előfizető helyett nem valaki más, esetlegesen kiskorú ül az adott gép előtt. Nem is beszélve a szabad elérésű wifi hotspotokról.

A javaslat a civil jogvédő szervezetek irányából kemény kritikákat kap, kifogásolja, hogy a szolgáltatóknál is listák készülnének a pornófogyasztókról, illetve hogy sokak számára megalázó lehet ilyen jogosultságot kérni. Az online pornó a szakértők szerint annak is köszönheti a népszerűségét (az ingyenesség és a választék mellett), hogy anonim módon nézhető, a fogyasztó eltitkolhatja a kilétét.

A terv technikai kivitelezhetősége is erősen kétséges. Néhány éve Ausztrália hasonló megoldással próbálkozott, de a 84 millió dollárból kifejlesztett nagy pornószűrő rendszer látványosan csődöt mondott. Oktató jellegű oldalakat és híroldalakat tiltott ki, az ügyesen álcázott pornóoldalakat viszont nem, ráadásul, és akkor lett végleg közröhej tárgya, amikor szinte azonnal a bevezetése után fel is törték.

Hogy a javaslatból lesz-e törvény, az a brit parlamenten múlik. Bármennyire is értelmetlennek tűnik egy ilyen szabályozás, a brit törvényhozás nemrég a Pirate Bayjel kapcsolatban ugyanilyen blokádra kötelezte a netszolgáltatókat (persze a tiltást feloldó jogosítvány nélkül). A világ legnagyobb torrentoldalának tiltása nem járt sikerrel, sőt, látogatottsági rekordot hozott az oldal számára, hogy az eset bekerült a hírekbe. A Pirate Bay ezt ki is használta, és a főoldalán a tiltás kikerülésének módszereit osztotta meg a látogatókkal.