Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Videojáték-drónokra bukik a Pentagon

2012.05.11. 11:56

A Call of Duty a kereskedelmi forgalomban értékesített, legnépszerűbb játéksorozatok közé tartozik; a Modern Warfare alcímű epizód 2007-es megjelenése óta nem volt olyan rész, amelyből húszmilliónál kevesebbet vásároltak volna. Éppen ezért nem meglepő, hogy az új, Black Ops 2 alcímmel futó rész is az év egyik legjobban várt játéka.

A napokban bemutatták a játékból az első trailert, ami sokaknak okozott meglepetést. A Call of Duty-játékokon ugyanis két stúdió dolgozik: az Infinity Ward és a Treyarch kétévente készülnek el egy-egy epizóddal, és évente váltják egymást a megjelenéssel. Míg az Infinity Ward leginkább a modern kori háborúkat mutatta be a játékaiban (innen a Modern Warfare alcím), addig a Treyarch inkább a második világháborúra, valamint a hidegháborúra koncentrált az eddigi játékaiban. A Black Ops 2 azonban a jövőt, azon belül pedig a kiberhadviselést mutatja be. A játék története 2025-ben játszódik - a fejlesztők szerint a jövőben a háború teljesen automatizálódik, és egyre kisebb tér jut az emberi tényezőnek.

Bár általában a játékok szoktak való életből ellesett fegyveres konfliktusokat feldolgozni, ezúttal a valóság merít a videojátékból. A Pentagont ugyanis annyira megihlették a videóban látott drónok, hogy a rendszerbe állítás lehetőségén is elgondolkoztak. Igaz, ehhez valószínűleg nagyobb inspirációt biztosított az FPSRussia YouTube-os websorozat műsorvezetője, akit a Treyarch szintén bevont a játék víruskampányába. Az élőszereplős videóban láthatjuk, ahogy egy kamerával és fedélzeti gépfegyerrel felszerelt kvadrokopter darabokra lő mindent, ami az útjába kerül.

Peter Singer, a 21st Century Defense Initiative igazgatója, aki a Brooking Institute-nak is dolgozik befektetési tanácsadóként, úgy véli, hogy a science fiction sok inspirációt nyújt a kutatóknak, így érdemes figyelemmel kísérni az efféle kezdeményezéseket, a hasznos és megvalósító elképzeléseket pedig befektetésekkel támogatni. Mivel Singer szakértőnek számít a jövő háborús technológiáival foglalkozó területen, többről van szó, mint puszta lelkendezésről - már csak azért is, mert gyakran szokott konzultálni az Egyesült Államok kormányzati döntéshozóival és katonai tanácsadóival.