Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Emeli a tétet a Facebook

2012.05.15. 11:54

Bár a tőzsdefelügyelet a részvénykibocsátási kérelem hatszori módosítása után sem adta még meg az engedélyt a Facebooknak a tőzsdére lépésre, a Wall Street elemzői továbbra is valószínűnek tartják, hogy az évtized tőzsdei eseményének kikiáltott részvénykibocsátás be fog következni május 18-án, pénteken. Az érdeklődés elsöprő, amire reagált is a közösségi oldal, és megemelték a piacra kerülő papírok mennyiségét és a nyitó árat is.

A tőzsdefelügyelet szabályai szerint kibocsátás előtt az eredetileg bejelentett mennyiséghez képest még 15 százalékot lehet rátenni a tőzsdére készülő cégnek a piacra kerülő papírok számához. Annyi plusz kötelezettséget kell ilyenkor vállalni, hogy a nyitó áron garantálják a plusz papírok visszavásárlását, ha az árfolyam az alá csökkenne. A Facebook él is ezzel a lehetőséggel, és plusz 50 millió részvényt tesz az induló csomaghoz. Ez a kibocsátás tervezett bevételét 1,7-1,9 milliárd dollárral toldja meg.

A plusz piacra kerülő részvényekből mindössze 6 millió származik magától a Facebooktól, 44 milliót korai befektetők adnak el. Ez tovább erősíti a jelenséget, hogy az oldalba korán, a maihoz képest töredék áron beszálló befektetők most nagy lendülettel szállnak ki a cégből, mivel nem látnak benne akkora növekedési potenciált, mint az elmúlt évek nagy felfutása során.

Emelkedett a tervezett kibocsátási ár is: eddig a 28 és 35 dollár közötti sávba várták az elemzők, ez most 34 és 38 közé emelkedett. Ezzel együtt nő a kibocsátás értéke (13,1-14,7 milliárd), és magának a cégnek az értékelése is, ez most a legalacsonyabb árral számolva 92, a legmagasabbal 103 milliárd dollár.

A Facebook tőzsdére lépése nem csak az internetes üzleti világ alakulására lehet nagy hatással a következő években. Az Economist arra hívja fel a figyelmet, hogy a részvénykibocsátás egyik nagy nyertese Kalifornia állam költségvetése lehet, ahová adók formájában a tőzsdére lépés után több milliárd dollár folyhat be. A Google 2004-es tőzsdei belépése után három év alatt 7 milliárdot kaszált Kalifornia az adókon, mivel maga a cég, és a résztulajdonosai nagy része is kaliforniai illetőségű.  • Vennék
  • Hírek