Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Rekordkísérletre indul az osztrák robotvitorlás

2012.05.15. 10:38

Világrekord felállítására törekednek az ASV Roboat osztrák vitorlás robot tervezői. Egy többnapos kutatási projekt keretében július 9. és 19. között a teljesen automata, legénység nélküli vitorlás hajó a tervek szerint 150 tengeri mérföldet fog megtenni a Jeges-tengeren.

IMG 5984

A jelenlegi rekordtartó egy francia főiskola hajója 95 tengeri mérfölddel – mondta el Roland Stelzer projektvezető, az Osztrák Innovatív Informatika Társaság munkatársa. A kísérlet során a hajónak száz órát kell megszakítás nélkül a tengeren töltenie, mindeközben minden előforduló helyzettel emberi segítség nélkül kell megküzdenie.

A hajó nemzetközi összehasonlításban a legjobbnak számít. Tavaly a World Robotic Sailing Championship verseny keretében megvédte világbajnoki címét.

Az ASV Roboat első útját kutatási célokra is felhasználják. Az egyesült államokbeli Oregon Állami Egyetem tengerbiológusainak közreműködésével a kihalástól fenyegetett disznódelfineket is megfigyelik a hajó segítségével. A hajóra szerelt víz alatt mikrofonnal feljegyzik a tengeri emlősök hangját, így a szakértők információkat szerezhetnek a delfinek vándorlási útvonalairól, párzási helyeiről és kommunikációs viselkedéséről. A hangtalanul mozgó hajó nem ijeszti meg az állatokat, így hosszú időn át zavartalanul folyhatnak a megfigyelések.