Zsófia
17 °C
21 °C

Hekkerek harmincmilliós számlát csináltak a hevesi önkormányzatnak

MTI/Index
2012.06.01. 12:28

Több mint harmincmillió forintos kárt okozó hekkertámadás érte május 28-án a Heves Megyei Önkormányzat IP-telefon alközpontjának szerverét – közölte pénteken az önkormányzat elnöki kabinetjének vezetője.

A pontos adatok még nem ismertek, de az önkormányzati telefon alközpontjának jogosulatlan használatával lebonyolított forgalom értéke vélhetően meghaladja a 30 millió forintot – mondta Zelei Dániel. A különösen nagy vagyoni kár miatt Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és Barta Viktor, Heves megye főjegyzője feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon.

25 ezer forintos percdíj

A külföldi hekkerek egy lettországi emelt díjas számot hívtak, amelynek percenként csaknem 25 ezer forint a díja. Az önkormányzatnál a pünkösdhétfői munkaszüneti nap után, kedden észlelték a támadást és azonnal megszakították az önkormányzat szerverkapcsolatait.

A történtekről az Alkotmányvédelmi Hivatal Heves Megyei Kirendeltségét is tájékoztatták, mivel az önkormányzati közfeladat ellátásának veszélyeztetése és a szolgáltatás jogosulatlan igénybe vételének külföldi célállomása miatt nemzetbiztonsági kockázat is felmerülhet.

A Heves megyei önkormányzat telefonhálózata voip-technológián (voice-over-ip), azaz internetes alapokon működik. Ez a megoldást más hivatalokban, minisztériumokban és kormányhivatalokban is alkalmazzák.

Feltételezhető, hogy az önkormányzatban a voip rendszer telepítésénél nem jártak el elég körültekintően, és nyiltva maradt egy olyan kapu, amin keresztül a hekkerek – akár saját melléket létrehozva – kimenő hívásokat tudtak indítani.