Az 55 éves németek jelszavai a legjobbak

2012.06.04. 11:35

A Yahoo hetvenmillió felhasználói fiókjához férhetett hozzá Joseph Bonneau, a Cambridge Egyetem munkatársa, aki a postafiókok védettségét vizsgálta. A kutató nagyszabású tanulmányából kiderült, hogy az 55 évesek emailjei kétszer nagyobb biztonságban vannak, mint a tinédzsereké.

A kutató nem fért hozzá a felhasználók emailjeihez, csak egy lenyomatot kapott a vizsgált adatokról. A jelszavak erejét azzal mérte meg, hogy mekkora eséllyel lehetne azokat véletlenszerű próbákkal kitalálni. Bonneau eredményei azt mutatják, hogy egy átlagos jelszó kitalálásához mindössze ezerszer kell próbálkoznunk, tehát a postafiókok aránylag könnyen feltörhetők.

Ez a felfedezés azért meglepő, mert ha véletlenszerűen kiválasztanánk hat karaktert, akkor ennél sokkal erősebb lenne a jelszavunk. Bonneau szerint az a magyarázat, hogy az emberek egyszerűbb jelszót adnak meg, mint amilyenre lehetőségük lenne. Sokat javítana a helyzeten, ha mindenki kapna egy kilencjegyű számsort, amit éppen olyan könnyű megjegyezni, mint egy ismerősünk telefonszámát. Agyunkban biztosan lenne hely egy rövid számsor elraktározására, mert a telefonszámok megjegyzését már a telefonra bízzuk. A véletlenszerű számsorral ezerszer erősebb lenne a postafiókok védelme, állítja a kutató.

A kutató által vizsgált nemzeti csoportok közül mindegyikben az emberek 0,14 százalékának volt pontosan ugyanaz a jelszava. Mivel Bonneau csak a jelszavak kódolt lenyomatát látta, csak következtetni ennek az okára. Szerinte ezek olyan számsorok, történelmi évszámok lehetnek, amelyeknek az adott országban nagy jelentőségük van.

A nemzetek közül a németek és a dél-koreaiak választják a legjobb jelszavakat, míg az indonézeket, a vietnamiakat és az olaszokat érdekli legkevésbé a postafiókjuk védelme.  • Tippek
  • Hírek