Kinyílik a facebook a 13 év alattiaknak

2012.06.04. 20:36

A több mint 900 millió taggal rendelkező közösségi oldalra jelenleg csak 13 éves vagy annál idősebb felhasználók regisztrálhatnak, de a Wall Street Journal információi szerint hamarosan a 13 évnél fiatalabbaknak is engedélyt kapnak a regisztrációra.

Az új technológia lehetővé teszi majd, hogy a szülők szemmel tartsák gyermekeik facebook profilját, engedélyezzék a barátaikat és meghatározzák, hogy milyen alkalmazásokat használhatnak.

Valójában a facebookra eddig is rengeteg 13 év alatti gyerek regisztrált, mert a közösségi oldal nem ellenőrzi, hogy a regisztráció során megadott adatok valósak-e. Ezzel a facebook akaratlanul is törvényt sértett: az oldal folyamatosan gyűjt adatokat a felhasználókról marketingcélokra, egy szövetségi törvény viszont előírja, hogy gyerekekről csak szülői beleegyezéssel lehet személyes adatokat gyűjteni.

A PCWorld szerint a szabályozásnak eddig sem volt értelme, mert ha egy szülő ellenőrizni akarta gyermeke netes tevékenységét, azt eddig is megtehette, ráadásul sokaknak nem is volt más lehetősége, minthogy kijátsszák a korlátozást: az Egyesült Államokban, ahol a rokonok sokszor több száz vagy ezer kilométerre élnek egymástól a nagyszülők gyakran a facebookon keresztül tartják a kapcsolatot az unokáikkal.  • Tippek
  • Árfolyam