Megérkeztek a Windows 8-as tabletek

2012.06.04. 17:07

A tajvani Computex 2012 kiállításon mindegyik nagy pc-gyártó előrukkolt Windows 8-at futtató gépekkel, pedig a Microsoft operációs rendszere csak ősszel lesz kapható. A bemutatók alapján 2012 vagy az érintőkijelzők széles körű elterjedésének az éve lesz, vagy pedig azok csúfos bukásáé. Egyelőre nehéz eldönteni, hogy mennyien akarnak felemelt kezekkel matatni a kijelzőn, és szükség van-e az eddigieknél is nagyobb tábagépekre. Könnyen lehet, hogy a többségünk inkább megmaradna a hagyományos egérnél és billentyűzetnél.

Az Acer Iconia W700 kijelzője a táblagépek körében viszonylag nagynak számít: 11,6 hüvelyken 1920x1080 képpontot jelenít meg. Az érintéseket érzékelő panel jobb, mint a korábbiak, mert akár tíz ujjunk érintést is érzékelni tudja. A gépnek három gyors usb 3.0, egy Thunderbolt és egy micro HDMI portja van, az akkuja pedig  8 óra működést biztosít. Az Acer szerint dokkolóval és billentyűzettel az asztali munkaállomásunk kiváltására is alkalmas lesz. A kisebb méretű Iconia W510 hordozható billentyűzetes dokkolójában akkumulátor is van, így a 10,1 hüvelykes gép akár 18 órán át használható.

Acer Iconia W510
Acer Iconia W510
Fotó: Pichi Chuang

Az Acer egy 180 fokban kihajtható S7 Ultrabook laptopot is bemutatott, ami szintén érintéssel irányítható. De ennél sokkal nagyobb talány a gyártó 7600U nevű asztali gépe, aminek az elektronikája a 27 hüvelykes kijelzőben van elrejtve, és egyszerre 64 ujjunk érintését tudja nyomon követni. Vajon mekkora lehet a piaca a faipari munkásoknak szánt nyolcszereplős multiplayer játékoknak, hogy külön gépet gyártottak azokhoz?

Acer Aspire S7
Acer Aspire S7
Fotó: Pichi Chuang

Szokatlan újítással állt elő az Asus a Taichi nevű hibrid laptopban, aminek két full hd kijelzője van. A billentyűzettel szemközti kijelző hagyományos, míg a hátlapon lévőt érintéssel kell vezérelni, hiszen ilyenkor tabletként működik a gép. Ennek a megoldásnak hála nem kell elforgatni a kijelzőpanelt, ha a gépet lezárva kívánjuk használni, így kevésbé kell a csapok kilazulásától tartani. A gépek olyan vékonyak, mint a Zen termékvonal korábban bemutatott modelljei. Erős Intel Core i7-es processzor, 4 gigabájt RAM és 256 gigabájtos SSD háttértár van bennük.

Az Asus Tablet 600 sokkal közelebb áll a jelenleg is kapható táblegépekhez, mert ebben Nvidia Tegra 3 processzor van, mint az androidos változatokban. A Tablet 600 adattárolója 32 gigabájtos, és a programok futását 2 gigabájt RAM segíti. Ezen az ARM-csipre épülő gépen a Windows RT operációs rendszer fut.

Robbanni fog?

A Microsoft nagyon bízik a Windows 8 alapú táblagépek sikerében, amiben fontos szerep jut a vállalati felhasználóknak. A hagyományos Intel processzoros tableteken nagy valószínűséggel futnak majd azok a speciális programok (belső használatra szánt számlázási, ügyfélkezelési, adatbáziskezelő rendszerek), amiket a vállalatok elve Windowsra írtak. A Windows 8 esetében ugyanis nem kell akár több millió forintra rúgó költséggel teljesen új szoftvert írni, mint amikor a kódot Androidra és az iPadre kell átültetni. A Windowst futtató tabletek feltehetően úgy passzolnak majd a céges infrastruktúrába, mint a többi windowsos gép. Az, hogy a különböző méretű tabletek mennyire passzolnak a vevők elvárásaihoz, csak hónapok múlva derül ki.  • Tippek
  • Hírek