Csak Amerika szimpatizál a drónokkal

2012.06.13. 14:08

Világszerte nagy ellenkezést vált ki az emberekből, hogy az amerikai hadsereg egyre gyakrabban vet be pilóta nélküli repülőgépeket a terrorellenes harcban. Az Egyesült Államokról külföldön kialakult képet felmérő közvéleménykutatást a Pew Research Center végezte, az eredményeket szerdán hozták nyilvánosságra.

A kutatóintézet huszonegy országban végezte el a kérdőíves felmérést. Ebből tizenhétben a válaszadók több mint a fele elítélte a terrorista vezetők elleni dróntámadásokat, amelyeket elsősorban Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában hajtott végre az amerikai hadsereg. Az amerikai terrorellenes akciók különösen a muszlim többségű országokban népszerűtlenek. A tanulmány megemlíti, hogy továbbra is széles körben elterjedt az a nézet, amely szerint Amerika egyoldalúan cselekszik és figyelmen kívül hagyja más államok érdekeit. Az Egyesült Államokban ezzel szemben viszonylagos népszerűségnek örvend a drónprogram; az amerikai válaszadók 62 százaléka helyeseli az ilyen támadásokat.

A Fehér Ház nem kívánt reagálni a kutatás eredményeire. Az Obama-kormányzat álláspontja szerint a drónok az al-Kaida elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközei, mivel kevesebb amerikai emberáldozattal járnak, illetve szinte szükségtelenné teszik a szárazföldi csapatok bevetését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek