Móric
9 °C
15 °C

Egymásba karolnak az Intel ellenségei

2012.06.13. 11:24

Az Intel ellenségei létrehozták a HSA Foundation nevű nonprofit szervezetet, amely heterogén rendszerarchitektúrák fejlesztésével foglalkozik majd. Ez egy régi technika, amiben a csipek működését különféle társprocesszorokkal segíti. Az alapítvány két legismertebb tagja az ARM és az AMD, de támogatja őket a Texas Instrumenst, a MediaTek és az Imagination Technologies is.

Érdekes a dologban, hogy az Intel üzleti versenytársai egészen más technikát választottak, mint a pc-piac domináns gyártója. Amíg az Intel minden funkciót beleépítene a központi processzorba, az ARM és AMD csoportja a párhuzamos számítástechnikára építene, ami a legtöbb esetben azt jelenti, hogy a grafikus csippel általános feladatokat is elvégeznek, nem csak a játékokat gyorsítják vele.

A HSA fő célja egy szabványosított architektúra és programozási modell létrehozása, hogy a szoftverfejlesztők könnyebben ki tudják használni a heterogén processzorok előnyeit. Olyan fejlesztői környezetet akarnak teremteni, ami pc-n és mobil eszközökön egyaránt működik. Az AMD szerint a már létrező párhuzamos programozási nyelvek, mint például az OpenCL, nehezen használhatók, a CUDA pedig az Nvidia tulajdona.

Az alapítvány 55,5 milliárd dollárra becsüli a heterogén processzorok piacát, és ha eredményes lesz a cégek együttműködése, akkor annak a gyümölcsei nagyjából 2014-ben válnak elérhetővé.