Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pedofilok és kitárulkozó tinik miatt fő a közösségi oldalak feje

2012.06.13. 16:39
Sokat kockáztat a Facebook, ha meg akarja nyitni a közösségi portált a kiskorúak előtt is. A napokban két online szolgáltatás is pórul járt azzal, hogy fiataloknak nyújtott ismerkedési lehetőséget: az egyiken pedofilok vadásztak tinédzserekre, ami erőszakos közösülésekhez vezetett, a másikon pedig a szószátyár gyermekek osztották egymásnak a trágár megjegyzéseket, és webkamerás szexcsevegésre invitálták ellenkező nemű társaikat.

Az amerikai fejlesztérű Skout közösségi oldal vezetői azt hitték, hogy megfelelő védelmi mechanizmusokkal látták el a portált, és megdöbbentek a nemi erőszakkal kapcsolatos rendőrségi ügyek hallatán. A portál eleinte a FourSquare kihívójának indult, azaz a felhasználók helyekre tudtak bejelentkezni, de végül egy helyfüggő ismerkedőszoftver lett belőle, amivel közelben tartózkodó idegenekkel léphetünk kapcsolatba. Havonta több millió embert vonz a Skout, és amikor a vállalat észrevette, hogy kiskorúak is használják az appot, létrehozott egy elkülönített, jobban védett környezetet a 13-17 éveseknek.

Elég naivak voltak, mert a weben mindenki azt mond a koráról, amit akar. Így is lett, a portál neve több megerőszakolási ügyben is előkerült, és minden esetben tinédzsernek hazudták magukat a felnőtt elkövetők. Egy 15 éves ohioi lány azt állítja, hogy egy 37 éves férfi erőszakolta meg. A lány azt hitte, hogy a férfi majd elviszi az autóján a barátjához, de a férfi lakásán kötöttek ki. Egy 24 éves férfit egy 12 éves kaliforniai lány megerőszakolásával vádolnak. Szülei bejelentették az eltűnését, majd megtalálták a mobilját, amiből kiderült, hogy Skouton szervezett magának találkát. Hamar elkapták a támadót, akit pornográf felvételek készítésével is vádolnak. Egy másik férfi pedig egy 13 éves fiút arra vett rá, hogy meztelen képeket küldjön magáról.

A Skout felhasználóinak többsége egyébként a Facebook-hozzáférésével regisztrált. A Facebook alapból tiltja a 13 évnél fiatalabbak regisztrációját, de a gyermekek könnyen megtalálják a kerülőutakat. Viszonylag friss hír, hogy a Facebook is célba akarja venni a fiatalokat, és ezért olyan eszközöket akar létrehozni, ami szülői felügyelettel nekik is lehetővé teszi a csatlakozást. Elég szigorú kontrollra lesz szükség, mert 2009-ben, amikor a Myspace eltávolította 90 ezer regisztrált szexuális bűnöző profilját, közülük nyolcezren azonnal felbukkantak a Facebookon.

De a fiatalok hasonló korú társaik körében sem tudnak megfelelően viselkedni, ha hiányzik a szülői kontroll. A londoni Balderton Capital befektetőcég otthagyta a Sulake nevű finn szolgáltatót, miután kiderült, hogy az általa működtetett Habbo közösségi szájt felhasználói milyen zaklatásnak teszik ki egymást. A brit Channel 4 riportere regisztrált az oldalra, és perceken belül olyan üzeneteket kapott, hogy “nyald meg a vaginád”, más pedig azt kérdezte tőle, van-e webkamerája, mert akkor átugorhatnának MSN-re. És akkor már le is vehetné a ruháit videocsetelés közben.

A Skout felfüggesztette a fiatalok hozzáférését, és szakértők segítségével próbálja biztonságosabbá tenni a közösségi szolgáltatást. A Habbo teljesen elnémította a szájtot, tehát a felhasználók nem tudnak kommunikálni egymással, amíg az üzemeltetők megerősítik a portál védelmi rendszereit.