Bradbury után kapná kódját a netcenzúra

2012.06.15. 10:32

A múlt héten elhunyt sci-fi író, Ray Bradbury örökségét  egy nem szokványos megoldás is tovább őrizheti az interneten: regénye, a Fahrenheit 451 után 451-es hibakódnak neveznék el azt, amikor a szolgáltatók blokkolnak egy honlapot.

A kód központi szerepet játszik Bradbury jövőbeni Amerikájáról szóló regényében, ahol betiltották az olvasást és elégetik a könyveket. A regény szerint a könyvnyomó papír 451 Fahrenheit-fokon  - (232 Celsius-fok) ég el. A regényből François Truffaut 1966-ban játékfilmet készített.

A 403 nem pontos

Miután a brit kormány utasítására az internetszolgáltatók blokkolták a Pirate Bay torrentoldalt, Terence Eden blogger rámutatott egy problémára: a weblap 403-as hibát jelez, amitől úgy tűnik, a Pirate Bay nem engedélyezte a hozzáférést, nem pedig a kormány. A 451-es kódot végül a Slashdot egy kommentelője javasolta.

Az interneten 100-tól 500-ig számozva több állapotkód jelzi, mi történik, amikor valaki megnyit egy oldalt. A legismertebb ezek közül talán a 404, azaz az oldal nem található. Ennek a hibaüzenetnek külön kultusza van a neten, az üzemeltetők pedig gyakran külön oldalt alakítanak ki neki.

A 403-as hibaüzenetet akkor láthatjuk, amikor a kért weboldal elérhető, viszont a hozzáférést elutasítják. Ez az adott szerver szintjén történik, ami nem azonos a kormányzati cenzúrával, akik egyfajta falat emelnek a célpont elé. A 451 hibaüzenet a tervek szerint azt jelenti majd, hogy az oldal jogi okokból nem elérhető. A kivitelezéssel lehetnek még problémák, mivel a kormányok magát a 451-es hibaüzenetet is blokkolhatják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla