Legóból állított elő áramot egy űrhajós

2012.06.15. 17:26

Az űrhajós Don Pettit a jelek szerint nem unatkozással tölti küldetése üres perceit a Nemzetközi Űrállomáson. Az állomáson található Lego-készletet a mérnök újabban arra használja, hogy a statikus elektromossággal végezzen kísérletet, és szórakozásként új áramforrást készítsen.

Pettit mindössze néhány színes kocka és csúcstechnológiájú sztaniolpapírt felhasználva épített egy működőképes Van der Graaf-generátort, amely harmincezer voltos feszültség előállítására képes. Ez ugyan nem elég arra, hogy komoly balesetet okozzon az űrállomáson, de a küldetés üres perceiben kiválóan megfelel a munkatársak bosszantására.

Az ötvenhét éves Pettit korábban vegyészmérnöki diplomát szerzett az Arizona Egyetemen, mielőtt a NASA-hoz került volna. A Nemzetköz Űrállomáson már korábban is részt vett egy hathónapos kutatási programban, előtte pedig hathetes expedícióra indult, hogy meteormaradványokat keressen a sarkvidéken. hathónapos expedíción. Nem meglepő tehát, hogy Pettit minden helyzetben képes feltalálni magát.  • Hírek
  • Hírek