Az emberénél is érzékenyebb az új robotujj

2012.06.19. 15:56

Tapintással való érzékelésre is alkalmasak lesznek azok a robotok, amelyeket új, az emberénél is érzékenyebb ujjakkal szerelnek fel. Az amerikai kutatók által kifejlesztett, BioTac elnevezésű szenzornak a folyadéktöltet felett puha, rugalmas bőre van, amelyet ráadásul ujjlenyomatként barázdák tarkítanak. Tanulmányukat részletesen a Frontiers in Neurorobotics című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

A Dél-Kaliforniai Egyetem Viterbi mérnöki iskolájának szakemberei úgy tervezték meg a robotujj begyét, hogy az emberi ujjhoz hasonlóan alkalmas legyen taktilis érzékelésre. Az érzékelő számos természetes anyagot ismer fel azok textúrája alapján, így a jövőben akár protézisek is készülhetnek felhasználásával.

Vezérléséhez egy új algoritmust alkalmaznak, amely az emberi stratégiákhoz hasonló módon hoz döntést arról, hogy miként fedezze fel külvilágot. Azt is meg tudja állapítani, hogy hol és milyen irányból érik erőhatások az ujjbegyet, sőt a megérintett tárgy hőmérsékletéről is rendelkezik információval.

A BioTacon lévő barázdáktól érzékenyebb a rezgésre a robotujj. Ahogy az ujj végigsiklik egy anyag felszínén, a bőr apró, de jellegzetes rezgéseket bocsát ki, amelyeket a belső folyadék továbbít az ujj csontszerű magjához, amely azonosítja a kitapintott textúrát.

Gerald Loeb és Jeremy Fishel a robotujjat 117 gyakori anyagtípusra tanította be, amelyeket textilboltból, papír-írószerből, valamint vas- és fémkereskedésből szereztek be. Később a robot átlagosan öt, általa kiválasztott felfedező ujjmozdulat után 95 százalékos biztonsággal azonosította a véletlenszerűen eléje tett anyagot. Igen ritkán zavarodott össze, akkor is csak olyan anyagpároknál, amelyeket a felkért emberek meg sem tudtak különböztetni tapintással.  • Hírek
  • Bankszámla