Saját tableteket mutatott be a Microsoft

2012.06.19. 07:34
A Microsoft bemutatott két tabletet, egy ARM- és egy Intel-processzorosat. Mindkettőn a következő generációs Windows fut majd, a cég így próbál betörni a tabletpiacra az Apple és a Google mellé.

Magyar idő szerint kedd hajnalban a Microsoft bemutatta saját gyártású tabletjét, a Surface-t, amelyen a cég következő generációs Windows operációs rendszere fut majd. Ezzel a tabletek közötti verseny egy újabb operációs rendszerrel egészül majd ki az iOS és az Android mellett.

surface a.png

Igaznak bizonyultak tehát a pletykák, melyek akkor indultak, amikor a Microsoft nagyszabású eseményre hívta a szaksajtót és a bloggereket. Sokan tudni vélték, hogy a cég saját gyártású táblagépet mutat be, de magáról a kütyüről semmi nem szivárgott ki, csak annyi, hogy Windows RT, a Windows ARM-processzorokon futó változata lesz rajta.

A sajtótájékoztatón két tabletet is bemutattak Surface néven, mindkettő 10,6 hüvelykes, és olyan magnéziumtok borítja, amit a Microsoft VaporMg-nek hív. Külsőre a gépeken a legfeltűnőbb a mágnessel tapadó, három milliméteres Touch Cover, egy olyan borító, amely billentyűzetként is funkcionál. A vastagabb, öt milliméteres Touch Coveren touchpad is van. A beépített gyorsulásmérőnek köszöhetően a borító észreveszi, amikor visszahajtják a tabletre, és ekkor megszűnik az áramellátása. A borítóval lehet majd egyedivé tenni a tabletet, kezdetnek öt különböző színben lehet majd megvásárolni a gépekhez.

A Surface egyik változatán az előzetes pletykáknak megfelelően Windows RT fut, ebből következik, hogy Nvidia ARM processzorok lesznek a gépben. A tableten elérhető lesz a Microsoft Office egy változata is. A Surface RT tablet 9,3 milliméter vastag, 676 gramm a tömege, kijelzője 10,6 hüvelykes Clear Type HD. Több port is található a tableten, microSD, USB 2.0, és microHD videóport. Háttértára 32 vagy 64 gigabájtos lehet, és két HD kamera lesz rajta, egy elöl, egy hátul.

Az RT megjelenése után kilencven nappal debütál a Surface Pro tablet is, amelyen már a Windows 8 operációs rendszer fut majd. A gépben már harmadik generációs Intel Core i processzorok dolgoznak, a készülék 13,5 milliméter vastag és 903 grammos lesz. A kijelzője ugyanolyan lesz, mint a Surface RT-é, de valamivel erősebb akkumulátorral szerelik fel. A Surface Próba 3.0-s usb-portot tettek, valamint 64, illetve 128 gigabájtos háttértárat. A Pro változat felbontása 1920*1080 pixeles lesz a specifikáció szerint, ebből több elemző arra következtetett, hogy az RT felbontása 1280*720 pixeles lehet.

surface b.png

Még nem egyértelmű, hogy pontosan milyen csipek lesznek a tabeltekben, de valószínűleg az RT-be négymagos Tegra 3 csipet tesznek, a Pro változatba pedig Ivy Bridge Core i5 kerül. A Microsoft nem beszélt arról sem, hogy a wifin kívül lesz-e benne 3G. Egyelőre az árakat sem lehet tudni, erről hamarosan nyilatkozik majd a cég.

A Surface érdekes névválasztásnak tűnik, így hívja ugyanis a Microsoft az évekkel ezelőtt bemutatott érintőkijelzős asztalát is. A Microsoftnak nem ez az első próbálkozása, hogy tabletet adjon ki, két évvel ezelőtt a CES-en mutatta be a HP-vel közösen készült tabletjét. Ezen még Windows 7 futott, de nem zavart sok vizet a piacon.

surface c.png

A Microsoft most nagyon komolyan veszi a tabletpiacot, Windows 8 operációs rendszerével szeretne népszerű gépeket gyártani, illetve komoly részesedést szerezni. Ennek érdekében együttműködnek a nagyobb gyártókkal, eddig az Acer, Toshiba, Asus mutatott be olyan tabletet, melyen az új operációs rendszer fut.  • Hírek
  • Árfolyam