Amerika új felderítő drónt mutatott be

2012.06.19. 07:20
A haditengerészet bemutatta legújabb katonai robotrepülőgépét, a Triton kódnéven emlegetett, MQ-4C-es típusszámú drónt. A hírszerzési feladatokra tervezett jármű szárnyfesztávolsága közel negyven méter, hatótávolsága több mint 3700 kilométer, és a legmodernebb szenzorokkal szerelték fel.

Az MQ-4C BAMS Triton kódnevű drónt a Northop Grumann fejlesztette az amerikai haditengerészetnek. A pilóta nélkül repülő drón, mint az a nevéből is kiderülhet, a BAMS (Broad Area Maritime Surveillance) program része, és mint ilyen, megfigyelési és felderítési feladatokat fog ellátni. A gépet a június 14-i átadó ceremónián mutatták be a Northop Grumann kaliforniai gyárában. A Triton néven emlegetett MQ-4C drón négyéves fejlesztési munka eredménye. A haditengerészet azt tervezi, hogy a Poseidon P-8A tengeri járőregységeket fogja támogatni a Reconnaissance Force rendszer részeként.

Ünnepélyes avató
Ünnepélyes avató
Fotó: Northrop Grumman

A Triton-program menedzsere, a haditengerészet kapitánya, James Hoke azt nyilatkozta: alig várják, hogy munkához láthassanak a géppel. Ez elsősorban a tengerészet által használt speciális alkatrészek összeszerelését és a kockázatcsökkentő tesztelés elindítását jelenti.

Hírszerzésre kihegyezve

A közel negyven méter szárnyfesztávolságú Triton a légierő RQ-4B Global Hawk modelljének terveire alapul, beépített szenzorait pedig már korábban is használta az amerikai védelmi minisztérium. Ami újdonságnak számít, az az AN/ZYP-3 többfunkciós aktív szenzorok (MFAS) radarrendszerben való használata. A Triton ezekkel a szenzorokkal 4,35 millió négyzetkilométernyi területet tud szemmel tartani. Az MFAS rendszer valószínűleg további finomításra szorul, mivel csupán decemberben került sor az első tesztrepülésre, amelynek során egy Gulfstream repülőgépen használták.

MQ-4C
MQ-4C
Fotó: Northrop Grumman

A haditengerészet elképzelései szerint a Triton komoly szerepet tölthet be a hírszerzésben; elsősorban megfigyelési és felderítési feladatokra szánják, amire 3700 kilométeres hatótávolsága is alkalmassá teszi. A tervek szerint a drón a P-8A, a P-3C, illetve az EP-3E típusú gépeket fogja támogatni a bevetések alatt.

Kedvezőtlen a program megítélése

Bár Mark Ferguson tengernagy a Triton bemutatásakor elmondott beszédében pozitívan nyilatkozott a BAMS-projektről, a programnak megvannak az árnyoldalai is. A tengernagy szerint a program a jövő hadviselésének fontos állomása lehet, ugyanakkor tény, hogy a sokszor ambíciózus terveket sokszor akadályozzák a műszaki hibák. A Pentagon a haditengerészetnek és az amerikai hadseregnek hatalmas összegeket biztosított a drónok fejlesztésére, de az egyes járművek fejlesztése gyakran tovább tart a vártnál, és a kiszámíthatatlan balesetek sem tesznek jót a program egyébként is kedvezőtlen megítélésének.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport