Rudolf
2 °C
13 °C

Új csodafegyver az olajfolt ellen

2012.06.22. 15:31

A brit Bristoli Egyetem és a grenoble-i Laue Langevin Intézet (ILL) kutatói.olyan új anyagot mutattak be, amely mágneses emulziót képes létrehozni. A találmány forradalmasíthatja a kémiai ipart, egyebek között eltüntethetik vele az olajszennyezéseket - közölte a BBC. Az emulgeálószerként működő molekula bevonja az olajos anyagokat, így segíti, hogy elegyedjenek a vízzel. A kutatócsoport a célra szabott molekulát a Soft Matter című szakfolyóirat legfrissebb számában mutatta be. Mostani eredményük egy januárban ismertetett munka továbbfejlesztése. Akkor egy vasatomokat tartalmazó mágneses szappant állítottak elő.

A létrejött emulzióban kevert állapotban van két, normálisan nem elegyedő folyadék, például a víz és az olaj.  Eközben egy másik tulajdonsággal is rendelkezik az új molekula: kiválóan reagál a mágneses mezőre, ezért olajszennyezések eltüntetésére is alkalmas lehet.

A brit egyetemi csoport egyszerű módszert talált arra, hogy egy detergens (tisztító hatású) molekulához vasatomokat kapcsoljon. Az így létrejött cseppeket úgy vonzotta a mágnes, mintha vassal lettek volna megtöltve. Az egyedülálló vasatomok azonban nem viselkedhetnek aprócska mágnesként, ezért feltételezték, hogy a kémiai folyamatban olyasmi is történt, amire nem számítottak előzőleg. Mintákat küldtek az előállított szappanból a franciaországi intézetbe, ahol intenzív neutronsugár-nyalábokkal vizsgálták meg az anyag összetételét.

Kiderült, hogy a vasrészecskék olyan szorosan illeszkedve helyezkedtek el, mintha csak vasból lévő nanoszemcsét alkotnának, ezért reagálhattak a mágneses mezőre. Julian Eastoe, a Bristoli Egyetem kutatója mostani eredményeikről elmondta, hogy a továbbfejlesztett módszer gyakorlati alkalmazása felől nincsenek kétségek. Az emulziók nagyon elterjedtek az iparban, de a mindennapi életben is. Emulziót állítunk elő például akkor is, amikor majonézt készítünk, az olajat a tojásba csepegtetve és azt jól elkeverve.

A mágneses emulgeálószert úgy hozták létre, hogy a felületaktív anyag hosszú, láncszerű molekulájának egyik végén lévő vasat vagy vas-komplexre, vagy gadolínium-komplexre cserélték ki. A gadolíniumn és komplexe kiváló ferromágneses tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek eredményeként a mágneses molekulák akkor is képesek emulziót képezni, ha kis mennyiségben adják hozzá jelenleg használt felületaktív anyagokhoz.