Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

A Fehér házig ér a Megaupload-botrány

2012.07.04. 18:07

Több fontos jogi győzelem után újabb kommunikációs offenzívát indított a Megaupload, a világ egyik legnagyobb fájlcserélő oldala, amit januárban állítottak le, és azzal vádolják a fenntartóit, hogy félmilliárd dolláros kárt okoztak a szórakoztatóipar cégeinek. Miután bíróság mondta ki, hogy illegális volt az FBI rajtaütése a Megaupload központján, illetve hogy még a tárgyalás előtt nyilvánosságra kell hozni a vád bizonyítékait a a perben, az oldal vezetője, a sajtót és a közvéleményt hagyományosan ügyesen manipuláló Kim Dotcom bedobta az újabb bombahírt: az oldal leállítását értesülései szerint maga az amerikai alelnök, Joe Biden rendelte el, és politikai megrendelésre történik az egész botrány.

Bár Dotcom bizonyítékot nem tett az állítása mögé, az elmélete, és az állítólagos fehérházi forrásának sztorija egészen logikusan hangzik. Eszerint a szórakoztatóipar szemét régóta szúró fájlcsereoldal lelövése egy békülő gesztus volt az amerikai kormánytól a szórakoztatóiparnak. Washington és Hollywood viszonya az utóbbi hónapokban eléggé megromlott, amikor utóbbinak a teljes lobbierejét bevetve sem sikerült átvinni a SOPA/PIPA törvénytervezeteket, amelyekkel az online kalózkodást fejezték volna le. A törvények ellen óriási felháborodás tört ki az internetezők, és a webes óriáscégek felől, és a szenátorok ezt látva gyorsan visszakoztak is, végül a Fehér Ház is hivatalos közleményben mondta ki, hogy finomítani kell még a tervezeteken, mert a céljuk helyes ugyan, de az eszközeik nem.

Az amerikai filmkiadók szövetsége akkor burkoltan megfenyegette Obama elnököt, hogy ha nem áll ki a szórakoztatóipar mellett, majd ők is meggondolják, mennyire szeretnék az újraválasztási kampányát támogatni. Dotcom szerint ezt a fagyos hangulatot próbálta enyhíteni az alelnök azzal, hogy elrendelte a Megaupload kinyírását. Joe Biden egyébként közeli barátja a filmkiadó szövetség elnökének, a volt szenátor Chris Doddnak, az államügyész Neil MacBride, aki az utasítást kiadta a razziára, a saját volt személyes ügyvédje.

A Megaupload támogatóinak csapata a Fehér Ház hivatalos látogatólistáinak átböngészése közben további közvetett bizonyítékokat (vagy legalábbis a történetbe pontosan illeszkedő események nyomait) talált. Tavaly nyáron az alelnök többször tartott tárgyalásokat a nagy filmkiadók vezéreivel és Chris Dodd-dal, illetve a hongkongi, és új-zélandi rendőrség illetve igazságügyi minisztérium képviselőivel (a Megaupload Hongkongban van cégként bejegyezve, és Új-Zélandon volt a főhadiszállás, amit lerohant az FBI).

Az amerikai kormány nem reagált hivatalosan a vádakra, bár már maga a gyanú, hogy esetleg politikai nyomásra történt a botrányos (és a bíróság szerint illegális) FBI-akció, az elnökválasztás előtti hónapokban rosszul jöhet még Obama kampánycsapatának.