Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Kisebb iPaddel vág vissza az Apple

2012.07.04. 12:03

Az Apple egy kisebb és olcsóbb iPadet akar piacra dobni az év vége előtt – mondta el a Bloomberg hírügynökségnek két olyan ember, akik állítólag jól ismerik a kaliforniai gyártó terveit. Ez a pletyka önmagánban elegendő lehet arra, hogy elbizonytalanítsa a vevőket, akik már szemet vetettek a június végén bemutatott Google Nexus 7 tabletre, vagy esetleg a Microsoft Surface keltette fel az érdeklődésüket.

Az új modellnek 7-8 hüvelykes képátlója lesz, azaz jóval kisebb lesz a jelenlegi 9,7 hüvelykes modellnél. Az informátorok nevük elhallgatását kérték, mert az Apple hivatalosan még nem jelentette be az új terméket, ami az egyikük szerint októberben várható, és nem lesz olyan nagy (retina) felbontású kijelzője, mint a márciusban piacra dobott új iPadnak.

Amennyiben a kisebb iPad elég olcsó lesz, a Google, a Microsoft és az Amazon nehezebb tud majd lendületet venni a táblagépek fejlődő piacán, amit még mindig az iPad ural. Mivel a régebbi modell, az iPad 2 most 400 dollárért kapható (míg a hasonló tárhelyű új iPad 500 dollár), a kisebb kijelzőjű modell ára közelebb lehet a Nexus 7-éhez, amiért 200 dollárt kérnek.

A Gartner piacelemző cég szerint a tabletpiac 61 százaléka iPadé. Az Apple egyik legnagyobb előnye, hogy a szoftverboltjában már 225 ezer olyan alkalmazás van, amit az iPad kijelzőjére optimalizáltak. Az egyik informátor szerint a kisebb iPad kijelzőjének felbontása megegyezik majd a régi iPadéval, tehát a szoftverek biztosan futni fognak rajta. Az Apple másik előnye a kiterjedt márkabolt-hálózata, ahol az emberek kipróbálhatják a tabletet és a cég többi hardverét.