Móric
9 °C
15 °C

Egymilliárd euróra büntette az EU az Intelt

2012.07.05. 08:12

Az EU 1,06 milliárdos bírságot rótt ki az Intelre tisztességtelen üzleti magatartás miatt, mivel a processzorgyártó a piaci fölényével visszaélve próbálta a konkurens AMD helyzetét ellehetetleníteni. A bírság összege magasan a legnagyobb, amit hasonló ügyben EU-s bíróság valaha megítélt, több mint kétszerese a régi rekordnak (ez a Microsoft antitrösztperének bírsága volt 2004-ben: 497 millió euró). A 2009 óta húzódó ügy most jutott el abba a fázisba, hogy az Intel reklamál és fellebbez. Nicholas Green, a cég jogásza az EU legfelsőbb bíróságának meghallgatásán az ellenük felhozott vádakat megalapozatlannak nevezte, és arról panaszkodott, a bizonyítékaikat figyelmen kívül hagyta a bíróság.

A per során kiderült, hogy az Intel 2002 és 2005 között olyan feltételekkel adott árengedményeket pécégyártóknak beszállítóként, hogy azok ne vásároljanak az AMD-től alkatrészeket, illetve a processzorigényük 95 százalékát az Intel kínálatából elégítsék ki. Ilyen ajánlattal élt a nagy számítógépgyártók közül a Dell, az Acer, a HP, a Lenovo és a NEC is. Arra is fény derült, hogy az Intel fizetett a Media Markt üzlethálózat anyacégének, hogy az ne áruljon AMD-processzoros gépeket.

A per folytatásának első felvonásában a Dellt veszik elő, a cégnek egyes években az éves forgalma ötödét is elérte az Inteltől kapott árengedmény mértéke. Az Intel ügyvédei szerint valójában a Dell vezetése zsarolta ki belőlük az árengedmény, és azzal fenyegette őket, hogy a pécéikkel átállítják AMD-processzorokra, ha nem kapják olcsóbban az Intel-alkatrészeket. Ez a váltás egyébként 2006-ban meg is történt, ami az Intel érvelése szerint egymagában megdönti azt az elméletet, hogy ők viselkedtek volna tisztességtelenül.

Az Intel 2009-ben már megegyezett az AMD-vel a 2000 óta folytatott konkurenciaharc sötétebb fejezeteivel kapcsolatban, 1,25 milliárd dollárért megváltva a tovovábbi pereskedést. Az EU vizsgálatában és a perben az AMD semmilyen formában nem vesz részt, tanúként sem hallgatják meg a cég képviselőit. Az Intel egyébként 2012-re rekordbevételt vár, köszönhetően a mobilpiacon erősödő pozícióinak, és a pécégyártók csipbeszállítói között 80 százalék körül mozgó részesedésének.