Orsolya
9 °C
21 °C

Élje túl a nyarat kütyükkel!

2012.07.06. 12:47
Nyáron néha még a számítógép előtt gubbasztó, monitorfényben barnult geekek is kijönnek a természetbe. Persze, előtte felkészülnek: nem maradhat otthon az okostelefonhoz, táblagéphez pattintható hűsítő kiegészítő, de egy igazi kocka hátizsákjában még egy olyan reménytelenül analóg eszköznek is lehet helye, mint a legyező.

A kihagyhatatlan

Mivel úgyis kéznél van a laptop, azon meg manapság bőven van hely USB-t használó kütyüknek, érdemes először ezeket végignézni. A dobozos sör, kóla hűtésére alkalmas minidobozok ma már nem számítanak újdonságnak, igaz, Magyarországon még élő embert nem láttam, aki használta volna ezeket. Ami nem túl meglepő, hiszen általában 0,33 literes termékek férnek bele, az meg két perc alatt elfogy, lehűteni viszont biztos több idő. Szerencsére ma már van félliteres változat is, ami ráadásul még fűteni is tud – bár meleg sört egyszerűbben is előállíthatunk.

usbhuto

Hűsítő egér

Mindenki, aki szerelt már valaha számítógépet, tudja, hogy ventilátorból sosem elég. Nyáron ez fokozottan igaz, főleg, mert nemcsak gépünket, hanem a melegben sínylődő testrészeinket is hűteni szeretnénk. Például a tenyerünket. Erre nyújt megoldást a szintén USB-ről csatlakoztatható OptiWind Mouse nevű egércsoda, melybe a szokásos funkciók mellég beépítettek egy ventilátort is, amit külön kapcsolgathatunk, ráadásul menő kék színben pompázik.

Hűtő iPhone-ra

Egyre több az okostelefon, nyilván ezek is hatalmas hűtési potenciállal rendelkeznek. A piaci rést hamar betöltöték, kapható például dokkolható iPhone 4-ventilátor. Persze a menő telefont kevésbé menő elrontani nem túl dekoratív kiegészítőkkel, de a hőség talán a legelvetemültebb fanboyokat is kompromisszumra készteti, a kütyü ráadásul szép dobozban érkezik. A ventilátor forgatható, túlzottan azonban ne reménykedjünk: vagy a képernyőt nézzük, vagy hűtjük magunkat, a kettő együtt nem fog menni.

iPhone hűtőre

Ellentétes irányú törekvést jelez az iPhone 4 Air Cooler nevű termék, ami teljesen más, mit amire először számítanánk: nem egy újabb ventilátor a telefonra, hanem egy iPhone alakú ventilátor. Igaz, vagy négyszer olyan vastag, mint az okostelefon, kijelzője is csak egy matrica, szemből nézve viszont nagy a hasonlóság, amíg közelebb nem megyünk.

Venti a ruhába is

2006-ban volt nagy sláger a koncepció, mára viszont már tényleg meg lehet rendelni azokat a speciális ruhákat, amelyekbe ventilátort építettek, hogy könnyebben elviseljük a nagy hőséget. A lapátok legfeljebb másodpercenként húsz liter levegőt hajtanak ki az egyébként poliészterből készült ing alól. 41 ezer forintot (180 dollár) biztos megér, csak ne felejtsünk el tartalékolni aksit, ki tudja mennyit bír két ceruzaelem.

ruhaventi

Igába, marha

Aki azt hinné, hogy az extrém hűtési megoldások tárháza véget ért a ruhába rejtett ventilátorral, nézze meg ezt a scifibe illő, nyakra szerelhető, leírása szerint személyes hűtőrendszert. A CoolWare Personal Cooling System alumíniumból van, és a marketingszöveg szerint már öt percen belül érezteti hatását. 2-4 óránként újra kell tölteni, de legalább kétsebességes. Hátránya, hogy a test felületének nagyjából 0,05 százalékát hűti.

nyakventi

Venti ágyba

Akiknek mindez nem elég, mert este még jól is szeretne aludni, az is találhat magának megoldást: csupán 348 dollár (80 ezer forint) ez a – természetesen Japánban gyártott – légkondicionált matrac. A beépített két ventilátor állítólag nagyon halk, és nagyon keveset fogyaszt. Biztosan lehet hozzá találni légkondicionált paplant is, elvégre azt már 1939-ben feltalálták.

agyventi

Wifi mindenütt

Végül eloszlatnánk egy tévhitet: nem igaz, hogy a geekek csak az elektronikai eszközöket tudják értékelni. Itt van például ez a wifi-jel alakú legyező, amelyhez nem tartozik külön használati utasítás, nem kell bele elem, nem kell újratölteni vízzel, sőt semmire sem csatlakoztatható, mégis talán a legjobb nyári kiegészítő. Ráadásul csupán 9 euro (2600 forint) ez – a leírása szerint – „vezeték nélküli légaktivátor".

legyezo

Persze ezek csak az online boltokban kapható melegűző kütyük, bizonyára vannak leleményesebb, házi barkácsmegoldások is. Ha esetleg ön tud ilyenről, esetleg készített is ilyet, ne habozzon megosztani velünk a lazab_KUKAC_mail.index.hu címen!