Stephen Hawking új beszélőgépet kaphat

2012.07.10. 09:47

Új beszédszintetizátort készít Stephen Hawkingnak egy kaliforniai cég: az iBrainnek nevezett szerkezet egy EEG-olvasón alapul, és az elektródák által leolvasott agyhullámokat fordítja beszéddé. A cég tavaly szkennelte be Hawking agyát, hogy az adatokra építve megalkossa a szerkezetet.

Hawking ritka izomsorvadásos betegsége, az ALS miatt a nyolcvanas évek óta képtelen a beszédre, ma egy olyan szerkezettel kommunikál, ami az arcizmai rezdüléseit figyeli infravörös szenzorokkal. Ezeket az izmokat Hawking még képes akaratlagosan mozgatni, de ezen felül már csak a pislogásra és a jobb kezén két ujja mozgatására képes, és ez is egyre nagyobb megerőltetést jelent számára.

Bár Hawking az ALS leghosszabb túlélőjének számít (az első diagnózis szerint már 30 éve meg kellett volna halnia), a betegség lefolyását csak lassítani sikerült nála, megállítani nem. Ez azt jelenti, hogy a 70 éves tudósnak lassan új módszerre lesz szüksége a beszédhez, mivel a régi géppel egyre inkább szaggatott a kommunikációja, van hogy szavanként egy perces sebességet tud csak elérni vele

Az iBrain nagy újítása a hasonló megoldásokhoz képest, hogy a magas frekvenciájú agyhullámokat sokkal biztosabban képes rögzíteni. Ezeket a hullámokat a koponya teszi nehezen érzékelhetővé a műszerek számára. Philip Low professzor, a gép vezető fejlesztője ahhoz hasonlította az effektet, mint amikor az ember egy hangversenyteremből lép ki, majd távolodik el tőle. Ilyenkor először a magas hangok vesznek el számunkra, és a mélyek, vagyis kisebb frekvenciájúak hallatszanak el a legmesszebbe. Az iBrain a magas frekvenciák pontosabb olvasásával részletgazdagabb felvételeket tudnak készíteni az agyhullámokról, így az adatokat kielemző szoftvernek könnyebb dolga van az egyes agyhullám-minták, és a hozzájuk asszociált szavak összepárosításakor.

Ezzel a fejlesztéssel párhuzamosan az Intel is dolgozik egy 3d-s arcfelismerő szoftveren, ami segíthet Hawking kommunikációjában. A fizikus maga kérte meg Gordon Moore-t, a cég alapítóját, a Moore-törvény megalkotóját arra, hogy ha vannak ilyen irányú kutatások a cég laborjaiban, gondoljanak rá is. Az Intel januárban jelentette be, hogy új beszédszintetizátort készít a fizikusnak.  • Tippek
  • Hírek