Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

A legnagyobb orosz kereső is tiltakozik az információs törvény módosítása miatt

2012.07.11. 11:07

A legnépszerűbb orosz internetes keresőoldal, a Yandex is tiltakozott az információs törvény tervezett módosítása ellen, akárcsak előző nap az orosz Wikipedia. Az oroszországi internetpiac 60 százalékát lefedő, hatalmas adatbázissal rendelkező Yandex főoldalán pirossal át van húzva az oldal jelmondatából (Minden megtalálható) a „minden” szó.

A 89417-6-os számú, a gyermekek egészségét és fejlődését károsító információtól való védelemről szóló törvény módosítását, valamint a jogsértő információhoz jutás korlátozásáról szóló törvénytervezetet szerdán második olvasásban tárgyalja az orosz parlament alsóháza. A Yandex szerint az orosz információs törvényt nem lehet olyan sietősen elfogadni, mint ahogy ez most történik a törvényhozásban, mert a módosítás fontos kérdéseket érint.

Jelena Kolmanovszkaja, a Yandex főszerkesztője kifejtette, hogy a polgári társadalom számára nyilvánvaló a gyermekpornográfia és általában a törvénytelen tartalmak elleni harc, csakúgy, mint az alkotmányos alapelvek: a szólásszabadság és a szabad információhoz jutás támogatása. Kolmanovszkaja azt is megjegyezte, hogy egyensúlyt kell teremteni a társadalmi érdekek között, és figyelembe kell venni az internet technológiai sajátosságait. Azt javasolta, hogy halasszák el a törvénytervezet módosításának tárgyalását, és bocsássák nyilvános vitára az internet-üzletág és a műszaki szakemberek részvételével.

A Yandex áprilisban a világon az ötödik legnépszerűbb kereső volt, napi 150 millió kereséssel. Májusban naponta több mint 25,5 millió látogatója volt. Az orosz információs törvény módosítása ellen tiltakozott kedden az orosz nyelvű Wikipédia is. Meglátásuk szerint ezek a módosítások az internet valódi cenzúrázásának alapjai lehetnek.