Mindent kiderít rólunk a lézerszkenner

2012.07.12. 09:16

Egy-két éven belül munkába állíthatja az amerikai belbiztonsági hivatal az ország repülőterein azokat a lézerszkennereket, amelyeket egy kanadai cég mutatott most be, és amelyek nagyságrendekkel gyorsabbak és pontosabbak a mostani hasonló berendezéseknél.

A lézeres spektrométer ijesztően hatékony, 50 méterről képes leszkennelni valakit, és molekuláris szintű információkat nyerni róla. A lézer adatait egy számítógép valós időben értékeli ki, és képes kimutatni már néhány molekulányi drogot vagy robbanóanyagot is. Vagy akár megmérni az ember adrenalinszintjét, esetleg megállapítani, mit reggelizett, a ruháján, vagy a bőrén levő, szabad szemmel nem is látható méretű morzsákból.

A készülék elő és hátlapja
A készülék elő és hátlapja
Fotó: geniaphotonics.com

A gépet kifejlesztő montreali kutatócsoport tavaly szerződött le a CIA külsős technológiai fejlesztéseit felügyelő In-Q-Tel céggel a lézerszkenner megépítésére. A technológia lehetséges felhasználási területei egyébként igen szélesek, elméletben lehetséges vele a ráksejtek egyenkénti azonosítása a páciens vizsgálatakor valós időben, vagy veszélyes anyagok, szennyeződések nagyon kis mennyiségének kimutatása különösen nagy érzékenységet és precizitást követelő gyártási folyamatoknál.

A szken szoftveres kezelőfelülete
A szken szoftveres kezelőfelülete
Fotó: geniaphotonics.com

Bár a repterek biztonságát valóban nagyban megnövelné a lézeres műszer, és felgyorsítaná a ma hossza sorbanállással és kényelmetlen átvilágítással, motozással járó ellenőrzést, jogvédők pánikszerűen reagáltak a műszer képességeinek bemutatójára. A fő kifogásuk vele szemben, hogy egyelőre nem látszik, hogyan korlátoznák a hatóságok a szkenner felhasználását, és hogyan zárják ki az esetleges hamis riasztásokat. Mivel az oroszoknak is van már hasonló technológiájuk, aligha sikerül nekik megakadályozni a lézerszkenner éles bevetését. A fejlesztő Genia szerint akár már 2013-ban munkába állhatnak az első szkennereik.  • Tippek
  • Árfolyam