Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Virtuális könyvtárrá alakult Klagenfurt

2012.07.12. 10:55

Az ausztriai Klagenfurtban kevés volt a könyvtár, nem is volt központi könyvtára a városnak, ezért úgy döntöttek, hogy magát a várost alakítják könyvtárrá. A Project Ingeborg program keretében hetven QR-kódos és NFC-csipes matricát ragasztottak ki városszerte, így okostelefonnal ingyen letölthetőek az irodalmi klasszikusok a Project Gutenbergről vagy más hasonló oldalakról.

Az érdekesség az egészben, hogy a könyvek kapcsolódnak a helyszínhez. A katedrális mellett például Hugo von Hofmannsthal egyik darabját, a Jedermannt lehet letölteni, amely egy ember üdvözülésért vívott küzdelméről szól. A rendőrkapitányság mellett egy krimit lehet letölteni, Arthur Schnitzler egyik novelláját, a Gyilkost.

A tervek szerint a jövőben zenét, képeket, művészeti alkotásokat is le lehet tölteni, nemcsak könyveket. A kezdeményezés egyik célja, hogy megmutassák, az NFC-t milyen új dolgokra lehet használni. A másik cél, hogy felhívják a figyelmet azokra az idejétmúlt szerzői jogi törvényekre, amelyek miatt hetven évig nem lehet egy könyvet publikus doménen közzétenni.