2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

A Facebook lehallgatja a saját csetcsatornáit

2012.07.13. 18:29

A Facebook automata szűrőszoftverrel figyeli az oldalon zajló összes privát kommunikációt, a személyes és egyes csoportokhoz tartozó csetcsatornákat gyanús szövegrészletek után kutatva. A szoftverről és a mögötte álló biztonsági stábról a közösségi oldal biztonsági igazgatója, Joe Sullivan beszélt a Reuters hírügynökségnek.

A szűrő a beszélgetéseket először bizonyos szavak és szófordulatok után fésüli át, gyanúsnak minősülnek a bűncselekményre, terrorizmusra, drogokra utaló részletek, de akár a túl sok káromkodás, vagy az érzékeny személyes adatok is. A szoftver különös figyelmet szentel az olyan felhasználóknak, akik nemrég regisztráltak és kevés ismerősük van, illetve ha a beszélgetőpartnerek között a profiladatokban valami furcsaságot, például túl nagy korkülönbséget lát.

A gyanúsnak talált beszélgetéseket minden esetben átnézik a Facebook biztonsági stábjának tagjai is, hogy a hamis riasztásokat kiszűrjék - például ha valaki a frissen regisztrált nagyapjának meséli el a cseten 24 című tévésorozat történetét, az valószínűleg többszörös riasztást vált ki az automata szűrőből, de az emberi ellenőrzés gyorsan lekapcsolja ezt. Sullivan nem volt túl bőbeszédű, amikor azt kérdezték, milyen gyakorlati eredményei vannak a rendszernek, de azt elárulta, hogy legalább egy pedofil bűnözőt már elkaptak a hatóságok a Facebook riasztása alapján.

Az önkéntes jelentések mellett a közösségi oldal rendszeresen ad ki a rendőrségnek vagy az ügyészségnek hivatalos kérésre személyes adatokat, ip-címeket vagy csetarchívumokat. Legutóbb áprilisban kavart nagy port egy ilyen eset, amikor egy bostoni gyilkosság gyanúsítottjának a privát facebookos bejegyzéseit, fotóit adták át a nyomozóknak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM