Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Kétszer gyorsabb a szélnél a szélautó

2012.07.13. 08:01

Újabb világrekordot döntött Rick Carvallo, amerikai mérnök és feltaláló szélhajtású járműve, a Blackbird. A hatalmas, több mint hatméteres propeller hajtotta szélautó 2010-ben azzal került reflektorfénybe, hogy sikerült gyorsabban haladnia, mint a szél, ami hajtja. A látszólagos ellentmondás heves vitákat váltott ki fizikusok és laikusok körében egyaránt, Carvallo pedig két év munkával a hátszeles rekord után az autó módosított verziójával megismételte a mutatványt ellenszélben is. A szél sebességének több mint a dupláját, pontosan 2,01-szeresét sikerült elérnie a Blackbirddel.

A szélautó (aminek fejlesztését többek között a Google támogatja) karosszériáját a Forma–1-es autók ihlették, és egy óriási, két lapátból álló propellert visz a hátán. A megcsavart lapátok a hajók vitorláihoz hasonlóan működnek, vagyis oldal-, illetve ellenszélben is képesek megmozdítani a járművet.

upwind

A hátszeles megoldáshoz képest teljesen át kellett alakítani az autót, most valóban a szél forgatta propellerek adják át a mozgási energiát a kerekeknek, és így halad előre a jármű. Mivel a sebesség növelésekor az ellenszél relatív ereje is nő, és egyre nagyobb energiát tudnak a propellerlapátok kivenni belőle, pozitív visszacsatolás jön létre, a jármű gyorsul, ettől gyorsabban pörög a propeller, ettől tovább gyorsul, és így tovább. Egy idő után azonban a légellenállás megálljt parancsol ennek a jelenségnek.

A Blackbird első rekordjánál (ahol hátszélben sikerült a szél sebességének 2,86-szorosát elérni) a trükk az volt, hogy nem a propeller adta át a szélből kivett mozgási energiát a kerekeknek, hanem éppen fordítva, a kerekek forgása adott át energiát a propellernek, és pörgette a lapátokat, amelyek úgy hajtották előre a járművet, mint a propelleres repülőgépeket. Carvallo (aki egyébként sportközvetítések grafikai trükkjeinek kidolgozásáért Emmy-díjat kapott) arra számít, a technológia további finomításával bőven megdönthető még mindkét rekordja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek