Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Kinecttel landolhatunk a Marson

2012.07.17. 14:54

A Curiosity űrszondát csak néhány hét választja el attól, hogy egy légidaru segítségével a leszálljon a Mars felszínére. Ezt a bonyolult manővert már most bárki eljátszhatja egy Xbox játékkonzol és egy Kinect vezérlő segítségével. Az ingyenes játék nagyon hasonlít arra a videóra, amit a Nasa Sugárhajtómű Laboratóriuma (JPL) tett közzé a Curiosity landolásáról.

A tervek szerint a Mars-járó a Gale-kráternél landol majd. Az űreszköz körülbelül 21 ezer kilométer per órás sebességgel lép be a Mars légkörébe, és ereszkedés közben egy hangsebesség fölött is használható ejtőernyővel próbálják lefékezni. 150 méteres magasságban kezdődik a móka, amikor bekapcsolódnak a rakétahajtóművek is, hogy még jobban lelassítsák az űrhajót, és a Curiosity szép lassan leereszkedik a felszínre. Amikor az űrszonda kerekei a talajhoz érnek, akkor a teherűrhajó elvágja a köteleket és elrepül, hogy távolabb csapódjon be a Mars felszínébe.

curi

A játékban a karjaink és a testünk mozgásával határozhatjuk meg a rover sebességét és ereszkedési szögét, és nehéz minden paramétert megfelelően beállítani. A játék ingyenes, és semmit sem veszíthetünk, ha egy rossz mozdulat miatt szétzúzzuk a virtuális űrszondát a bolygó felszínén. A Nasa viszont 2,5 milliárd dollárt veszít, ha a valódi űrszondával is ugyanez történik.