Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Linuxra megy a Steam

2012.07.17. 17:04
A Valve már elkészítette a Left 4 Dead 2 Ubuntu-kompatibilis átiratát. Most a népszerű játékboltot, a Steamet is elérhetővé tennék Linux alatt. A vállalat elindította saját linuxos blogját is, amelyben a fejlesztők támogatását kérik.

Korábban nem voltak arra utaló jelek, hogy a Valve a Windows és a Mac platformok után az ingyenes operációs rendszerek világa felé nyitna. 2010-ben a cég marketingigazgatója, Doug Lombardi cáfolta, hogy linuxra is portolnák a népszerű online játékboltjukat, a Steamet. Mostanra a helyzet megváltozott. Áprilisban előkerült egy kép és egy videó, amelyből az derült ki, hogy a Left 4 Dead 2, a Valve kooperatív akciójátéka 11.10-es verziószámú Ubuntu alatt futott, AMD Catalyst meghajtóprogrammal. Bizonyítéknak még ezt sem lehetett nevezni, de május elején a Phoronix is előállt egy képpel, amelyen működés közben ábrázolta a Steam linuxos kliensét.

A hivatalos bejelentés mostanáig váratott magára: a Valve elindította a saját linuxos blogját, hogy ott számoljon be az ingyenes operációs rendszerrel kapcsolatos terveiről.

Nagy dolgok és kis kezdetek

A nyitó bejegyzésből kiderül, hogy a céget már régóta foglalkoztatja a dolog; szeretnék, ha saját játékmotorjuk, a Source, valamint a Steam futtatható lenne linuxon is. A vállalat már régóta dolgozik a rendszerrel, igaz, elsősorban a Source alapú játékok szervereiként használták az operációs rendszer 64 bites verzióját. A beszámolóban szóba kerül, hogy először csak a népszerű akciójátékukat, a Left 4 Dead 2-t szerették volna átportolni az Ubuntura, ám a projekt később kinőtte magát, és ambíciózusabb terveket kezdtek szőni.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy azért választották az Ubuntut – annak is a legfrissebb, 12.04-es verziószámú kiadását –, mert a jelenleg folytatott kísérletezéshez célszerűbb egy disztribúcióra koncentrálni, amelyek közül az Ubuntu a legnépszerűbb, és általános elismerésnek örvend a játékosok és a fejlesztők körében is. Ettől függetlenül nem az Ubuntu lesz az egyetlen támogatott operációs rendszer, de jelenleg erre koncentrálnak.

A Left 4 Dead 2 sikeres portolása után a Valve elkezdte felmérni a lehetőségeket. Jelenleg az a célkitűzésük, hogy Ubuntu alatt is futtathatóvá tegyék a Steam klienst, OpenGL alatt is játszható, élvezetes sebességet facsarjanak ki a Left 4 Dead 2-ből, valamint további Valve játékokat portoljanak. Gyanítható, hogy ez a Half-Life 2-t, a Team Fortress 2-t, a Portal-játékokat, és talán a Left 4 Dead első részét takarja.

Bár a Steam portolásával a vállalat jó ütemben halad, saját bevallásuk szerint még van mit finomítani a kliens minőségén. A jövőre vonatkozó terveik között szerepel egy belsős fókuszteszt is. A Valve arra kéri a fejlesztőket és a játékosokat, hogy a blogon kommentálják az erőfeszítéseiket és osszák meg javaslatokat, amivel kreatív alkotóközösséget teremthetnek.