Elemér
0 °C
10 °C

Kiborgot vertek egy párizsi gyorsétteremben

2012.07.18. 15:35
A McDonald's alkalmazottja az üzletszabályzatra hivatkozva próbálta meg letépni Steve Mann fejéről látás- és memóriajavító berendezését, arra hivatkozva, hogy az éttermeikben tilos a hang- és képrögzítés. A Toronto Egyetem professzora azonban a nyolcvanas évek óta a hordja a fején a berendezést, amelyet szerszámok nélkül lehetetlen eltávolítani.

A Toronto Egyetem professzora, Steve Mann azt állítja, hogy egy párizsi McDonald's gyorsétteremben brutálisan megverték és kidobták, mert az egyik alkalmazott tiltakozott az ellen, hogy viselje azt a headsetet, amellyel videót és hanganyagot rögzíthet a helyszínen. Mann szerint az egyik támadó arra hivatkozott, hogy az üzletben tilos kép- és hangrögzítő eszközt használni.

Bár a Google szemüvegéhez, a Project Glasshoz hasonló, a kiterjesztett valóságot opcióként felkínáló eszközök csak mostanában jutottak el a tömeggyártás kezdetére, maga Mann már a nyolcvanas évek óta viseli a saját fejlesztésű, otthon barkácsolt, fejre csatlakoztatható számítógépét, az EyeTap Digital Glasst.

Mann a nyolcvanas évek óta visel hordozható számítógépet
Mann a nyolcvanas évek óta visel hordozható számítógépet
Fotó: Steve Mann

Ennek legfrissebb verziója az egyedi fejlesztésű WearComp operációs rendszert futtatja, és másodpercenként 120 képkockát képes rögzíteni 1920*1080-as felbontás mellett, de Mann szerint az adatokat csupán ideiglenesen tárolja. A férfi elsősorban memória- és látásjavító okokból használja a berendezést.

Bántalmazás, szemlézer

Mann elmondása szerint július elsején a feleségével és két gyerekével állt a sorban egy párizsi gyorsétteremben, amikor az alkalmazott odalépett hozzá, és tájékoztatta, hogy tilos kamerákat használni a helyiségben. Miután Mann megmutatta neki a magával hordott orvosi feljegyzést, amely szerint viselnie kell a berendezést, az alkalmazott elengedte, és a pénztárhoz mehetett. Mann azt mesélte, hogy miután megkapták a rendelést, és leültek enni, egy másik alkalmazott is odalépett, és megpróbálta lerángatni a fejéről az EyeTapet. Arról az alkalmazott valószínűleg nem tudott, hogy a berendezést véglegesen Mann fejéhez rögzítették, és szerszámok nélkül nem lehet eltávolítani.

Mann nyugtatni próbálta a férfit, és megmutatta neki az orvosi igazolást, amit az alkalmazott megmutatott két munkatársának is. Ezek közül az egyik összegyűrte a papírt, majd kihajították Mannt az utcára, ahol a felszerelése súlyosan károsodott. Mann beszámolt róla, hogy a szemüveg ezután kissé kiszámíthatatlanul viselkedett: még mindig látott vele, de a képfrissítés sebessége és a képminőség jelentősen romlott. A támadás után a berendezésben kilazult egy szalagkábel is, ami a kép továbbításáért felelős hibát okozott, így lézerfényt sugárzott Mann szemébe.

Levizelte az alaplapot

Az eszköz ennek ellenére is működőképes maradt, egészen adig, amíg Mannt nem érte egy kellemetlen baleset. A férfi elmondása szerint a végső leállásra akkor került sor, amikor kénytelen volt a nadrágjába vizelni (már nagyon kellett neki, amikor kidobták). Mann sokzsebes nadrágot hordott, hogy a szemüveghez csatlakozó számítógép-alkatrészek elférjenek benne, a vizelet pedig az Iphone-ját és a központi számítógép alaplapját is eláztatta. Mann szerint számos, a támadás során megsérült vagy meghibásodott eszköz még most sem működőképes.

A férfi feljelentést tett a Champs-Elysees-i rendőrségen, de bevallása szerint a jelenlévő rendőrök nem akartak vele foglalkozni, és nem nyomoztak az ügyben. Hogy felhívja a figyelmet a történtekre, Mann július 16-án írt egy blogbejegyzést az esetről, ami nemzetközi felháborodáshoz vezetett. A McDonald's képviselője azt nyilatkozta, hogy a vállalat még mindig az eset kivizsgálásával foglalkozik; a cég a sajtó és a közvélemény türelmét kérte, amíg nem lesznek tisztában a megismerhető tényekkel.

Mann azt nyilatkozta, hogy nem kívánja büntetőjogi útra terelni az esetet, mindössze annyi kártérítést kér, amennyiből megjavíthatja az EyeTap Glasst, és talán egy kötelezettségvállalást a McDonald's részéről, hogy a jövőben támogassák a látást javító technológiák fejlesztésével foglalkozó cégeket, mivel a technológia javíthatja a látást és segíthet a memóriaproblémák orvoslásában is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport