Vége az anonim YouTube-kommentnek?

2012.07.25. 11:26

A YouTube nemcsak a világ legnagyobb videómegosztója és az internet legnagyobb forgalmú oldalainak egyike, de a videók véleményezési lehetősége miatt a kommentezés, az olvasói-nézői visszajelzések forgalma is itt az egyik legnagyobb a világon. Mivel központi moderálás nincs, mindenki a saját maga által feltöltött videók alatt tart rendet, és a kommentelők egymás hozzászólásait is értékelhetik pozitív vagy negatív irányba, bár a videók alatti kommentfolyamok az esetek többségében elképesztően alacsony színvonalúak.

Úgy tűnik, a YouTube, illetve a gazda Google is megelégelte, hogy a videók alatti kommenteket a felhasználói tartalom negatív iskolapéldájaként emlegetik internetszerte, és most újítást vezet be. A cél az lenne, hogy az anonim, egy választott becenév mögé bújó felhasználók kiléte napvilágra kerüljön, és ezzel a kommentek is finomodjanak. Ehhez jól jön a Google+ felhasználótábora, ahol az emberek – elvileg legalábbis – a saját nevükön, a saját fotójukkal szerepelnek, és általában be is vannak jelentkezve a Google-fiókjukba, amikor a YouTube-ra mennek videót nézni és kommentelni.

A kommentelés most úgy változott meg, hogy a Google+ bejelentkezett felhasználóinál minden egyes hozzászólásnál feldob egy ablakot a rendszer, ahol megmutatja, hogy eddig hogyan nézett volna ki a komment, ellenben most, valós névvel hogy fog kinézni. A váltás valós névre nem kötelező, de minden egyes alkalommal a "Nem" gombra kell nyomni ennél az ablaknál. Vagy lehet külön böngészőt használni, ahol az ember nincs a Google-fiókjába bejelentkezve, esetleg a Google Plust egyáltalán nem használni. Az anonimitás megszüntetése tehát nem kötelező, de a Google szerint ennek ellenére lehet hatása a kommentezés színvonalára.  • Hírek
  • Árfolyam