Jövőre készülhet el a Facebook-telefon

2012.07.26. 16:38

A Bloomberg szerint a Facebook egy saját okostelefon fejlesztésén dolgozik. A hírügynökség a cégek terveit ismerő, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a közösségi oldalhoz igazított mobil 2013 közepén kerülhet piacra, gyártója pedig a HTC lesz. A lap úgy tudja, hogy a két vállalat már idén piacra dobta volna a készüléket, de végül a halasztás mellett döntöttek, hogy a tajvani gyártónak más termékek fejlesztésére maradjon erőforrása.

Szakértők szerint egy saját márkás, a közösségi oldal funkcióit integráló telefonnal a Facebook végre haszonélvezője lenne a mobilhirdetési piacnak. Manapság ugyanis hiába látogatja az oldalt a 900 millió regisztrált tag több mint fele telefonról is, ezen a platformon eddig egy centet nem tudott keresni a cég. A tavalyi 3,15 milliárd dolláros reklámbevételből egy fillért sem tettek ki a telefonos hirdetések.

A Bloomberg forrásai szerint a HTC segítségével fejlesztett okostelefonon az Android egy egyedi változata fut majd. A két társaság partnersége egyébként nem lenne előzmény nélküli, ugyanis a tajvani gyártó tavaly ChaCha néven már bemutatott egy olyan, mérsékelt sikerű androidos modellt, mely egy Facebook-gombot is tartalmazott. Ezúttal azonban ennél jóval többről van szó: a Facebook funkciói a saját márkás okostelefon operációs rendszerének integrált részei lesznek.

Fejlesztőket gyűjt a Facebook

A HTC az értesülést nem kommentálta, a Facebook pedig kitérő választ adott a lapnak. Mint írták, a cég mobilstratégiája egyszerű: minden mobileszköz jobb akkor, ha épít a közösségi funkciókra. A mobiliparág szereplőivel, szolgáltatókkal, készülékgyártókkal, operációsrendszer- és alkalmazásfejlesztőkkel egyaránt azon dolgoznak, hogy világszerte minél több ember számára tegyék elérhetővé a közösségi funkciókat.

A Bloomberg szerint ugyanakkor sokatmondó, hogy a Facebook az elmúlt időszakban számos olyan korábbi Apple-alkalmazottat csábított el, akik egykor az iOS operációs rendszeren, és az arra fejlesztett alkalmazásokon dolgoztak, és a Palm több régebbi munkatársa is a Facebooknál dolgozik.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM