Jusztina
10 °C
27 °C

A Half-Life játékok fejlesztője szerint katasztrófa a Windows 8

2012.07.27. 09:12
Gabe Newell, a Valve Software vezérigazgatója katasztrofálisnak tartja a Windows 8-at, mivel úgy látja, hogy a Microsoft zárt platformmá tenné az új operációs rendszerét. A cégvezető szerint a Valve másként képzeli el a jövőt, ezért mozdulnának el a nyitott platformok irányába. Newell szeretné, ha az online játékboltjukban, a Steamen elérhető 2500 játék Linux alatt is futtatható lenne.

Igazi katasztrófának tartja a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 8-at a Valve Software vezetője, Gabe Newell. A Seattle-ben megrendezett Casual Connect konferencián Newell azt nyilatkozta, hogy a Windows 8 nagy változásokat hozhat a játékiparban, de ezek nem lesznek kedvezők a Microsoft számára.

Sokan úgy vélték, hogy Newell a megváltozott kezelőfelületet, vagy az operációs rendszerbe integrált Windows Store-t kritizálta ezzel a kijelentéssel. Ez utóbbira a Valve-nak minden oka megvan: a Microsoft online boltja komoly konkurenciát jelenthet a Steamet, a legnépszerűbb online játékdisztribúciós felületet üzemeltető Valve-nek. Maga Newell, aki tizenhárom évig dolgozott a Microsoftnak, azt nyilatkozta, hogy biztonsági stratégiaként szeretnének a Linux felé nyitni, hogy ellensúlyozzák a Windows 8 okozta károkat.

2500 játékot írnának át Linuxra

„Szeretnénk, ha a Steamen elérhető 2500 játék Linux alatt is futtatható lenne” – közölte Newell, megjegyezve, hogy a Windows 8 kész katasztrófa mindenkinek a pc-s piacon. A cégvezető azt is hozzátette, hogy a Windows 8 érkezése számos pc-gyártót kiszoríthat a piacról, mivel túl nagy hangsúlyt fektetnek az eladási mutatókra.

Newell elmondása szerint a Half-Life, a Left 4 Dead és a Portal játékok sikerének titka éppen annak köszönhető, hogy a pc nyitott platform volt. Newell úgy látja, hogy a Windows 8 ezzel szemben zártabb platformot szeretne kialakítani. A Valve ezzel szemben potyautasként mindig is arra törekedett, hogy a nyitott platformok természetéből és az internet szabadságából hasznot húzzon. Az a szabadság azonban, ami a Google és a Zynga sikeréhez hozzájárult, eltűnhet a Windows 8 megjelenésével. Newell szerint a Microsoft számára erős lehet számukra a kísértés, hogy zárt platformmá tegye a Windows 8-at, mert a vállalat figyelemmel kíséri, hogy mit érhetnének el a versenytársak lehetőségeinek korlátozásával.

Az alkotó és a befogadó ugyanaz lehet

Az elemzők úgy vélik, hogy Newell kirohanása a Windows Store felépítésére vezethető vissza. A Microsoft online disztribúciós csatornáján a felhasználók alkalmazásokat és játékokat vásárolhatnak, az operációs rendszer egyes verzióiban pedig kizárólag ezen a csatornán lehet majd beszerezni egyes szoftvereket, köztük a játékokat is. A Microsoft az eladások után akár harminc százalék jutalékot is zsebre tehet, ami azonban veszélyeztetheti a roppant népszerű Steam sikerességét.

Newell elmondta, hogy a Valve más módon képzeli el a jövőt. Kiemelte, hogy fejlesztőeszközöket és szolgáltatásokat adnának a játékosoknak, hogy maguk is játékokat készíthessenek, ami mindenkinek több szórakozást biztosítana. Newell szerint a hozzáadott érték létrehozásából mindenki profitálhat, ráadásul ezzel elmosódna az alkotó és a játékos közötti határvonal is. A Valve vezérigazgatója szerint ez nem csak a játékokról szól, hanem a digitális világ termékeiről és szolgáltatásairól is.