Közszolgálati drónokat terveztek

2012.07.31. 12:26

Manapság számos alkalmazással tesztelhetők villámgyorsan új technológiák, amelyekkel könnyedén és gyorsan elháríthatók a műszaki hibák. Ezek között AR (kiterjesztett valóság) alkalmazások és drónok is találhatók. Az egyelőre prototípusként üzemelő rendszerek jelentősen leegyszerűsítik a hálózati karbantartás folyamatát, és gyorsan helyreállítják az energiaellátást. Ezeknek az alkalmazása elsősorban nem várt események, például viharok és katasztrófák idején bizonyulhat hasznosnak.

Ilyen rendszert fejlesztett a nonprofit vállalatként üzemelő EPRI (Electric Power Research Institute) is. A cég Ipadre írt alkalmazásának segítségével a karbantartók gyorsan kiválaszthatják, hogy a javításokhoz milyen alkatrészekre lenne szükségük, és mit kell kicserélni a folyamat során. Ezután megjelölhetik, hogy milyen kábelek, transzformátorok és egyéb eszközök működnek, mik azok, amik megsérültek, és melyeket szükséges cserélni. Ezeket az információkat a koordináták alapján felcímkézik, majd ennek alapján kerül sor a cserealkatrészek és egyéb elektronikai berendezések kiszállítására, illetve az elektromos hálózat kijavítására.

A közüzemi szolgáltatóiparban manapság egyre gyakrabban használnak drónokat – pontosabban kamerával felszerelt repülőgépeket. Ezekkel szintén könnyen felderíthetők a leszakadt elektromos vezetékek és a hálózat nem működő részei, így a drón felderítési adatai alapján az üzemeltetők eldönthetik, hogy milyen eszközökre lenne szükség a helyreállításhoz. A kis méretű, olcsó drónok néhány óra alatt a helyszínre érhetnek, és csupán egy kamerára van szükségük, hogy felmérhessék a helyzetet. Ugyancsak a drónok figyelmeztethetik a karbantartókat az útakadályokra, illetve az útközben elakadt, bajba jutott személyekre.  • Tippek
  • Hírek