Jogsértő a Facebook arcadatbázisa

2012.08.16. 11:23

A német adatvédelmi biztosok azzal vádolják a Facebookot, hogy  „illegálisan állított össze hatalmas fotóadatbázist a felhasználukról, a beleegyezésük nélkül”, és felszólították a közösségi oldalt, hogy semmisítse meg az arcfelismerésből származó archívumát – írja a New York Times.

A Facebook 2011-es blogbejegyzésében hivatalosan azt mondja, arra használja az arcfelismerést, hogy a felhasználók könnyebben tudják egymást bejelölni saját fotóikon. A beállítások megengedik, hogy letiltsuk ezt a funkciót, ilyenkor az oldal nem ajánlja fel automatikusan, arcunk alapján a rólunk feltölött képhez a címkét. Ez viszont opt-out-módszerrel működik, azaz alapból be van kapcsolva az arcfelismeré, és a felhasználónak kell lépéseket tenni, hogy ezt megszüntesse. Németország szerint ez sérti az uniós jogot.

„A cég döntése, hogy elemzőszoftvert használjon a felhasználók által feltöltött fényképeken található arcok felismerésére, ellentmond az európai jognak, ahol az adatvédelmi törvények szerint a felhasználóknak kifejezett hozzájárulásukat kell adniuk ehhez a gyakorlathoz” – írja a Times.

Németország 2011 júniusában kezdte a Facebook vizsgálatát, amit idén júniusban szüntettek meg, miután az oldal változtatott gyakorlatán, és előzetes beleegyezéshez kötötte az arcfelismerést. Az adatvédelmi biztosok szerint azonban a Facebooknak meg kell semmisítenie azt az archívumot, amely a korábbi jogsértő gyakorlatból származik.

A Facebook szerint ezt nem kell megtenniük, mivel az adatgyűjtésük jogszerű Írországban, ahol a Facebook európai irodája található. “Úgy gondoljuk, az arcfelismerésen alapuló címkézés teljesen megfelel az Európai Unió adatvédelmi törvényeinek” – írja válaszában a közösségi oldal a Timesnak.

Németország kiszabhat bírságot az oldalra, vagy beperelheti a Facebookot, ezzel kényszerítve ki a változtatásokat. Ez viszont bonyolult jogi folyamat lenne, mivel a Facebookot az USA-ból igazgatják. A közösségi oldal egyelőre annyiba ment bele, hogy alapból kikapcsolták a címkézési szolgáltatást a július 1-je után regisztrálóknál.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM