Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Vége az Onlive-nak

2012.08.17. 22:16

Bár a cég hivatalosan egyelőre tagadja, hogy bármi történt volna, nagyon úgy néz ki, hogy vége a játékipar forradalmasításával kecsegtető, a játékstreamelést kitaláló és a köztudatba emelő Onlive-nak. A cégben a hírek szerint rendkívüli gyűlésre hívták össze az összes alkalmazottat péntek délelőtt, ahol a vezetés közölte, hogy mindenki ki van rúgva, a cégnek vége, és a menedzsment új vállalkozást alapít a romjain. A pletykák szerint az Onlive szabadalmait próbálja a vezetés átmenteni egy új cégbe, hogy aztán ezek licenceléséből húzzon ki annyi pénzt, amennyit tud.

Az Onlive 2009-ben indult, azzal, hogy egyfajta interaktív YouTube-ként reformálják meg a videojátékokat. Az ötlet az volt, hogy a nagy hardverigényű játékok nem a felhasználó gépén futnak, hanem valahol egy szerverpark brutálisan erős hardverén, a játékos a saját gépét csak az irányításra használja, és a monitorán a távoli gép processzora és grafikus rendszere által kiszámolt kép jelenik meg, valós időben, online streamként. Az ötletet sokat technikailag megvalósíthatatlannak tartották, de a 2011 végén elindult bétateszt azt mutatta, hogy valóban működik a dolo, és óriási jövő állhat előtte.

Az Onlive önálló szolgáltatást próbált a technológia mögé építeni, ahol vásárolni és bérelni lehet játékokat, illetve a rendszert havidíj ellenében használni. Legutóbb a Kickstarteren rekordokat döntő Ouya játékkonzol fejlesztőivel jelentettek be együttműködést. A volt alkalmazottak egyöntetűen a vezetést hibáztatják a bukásért, mivel nem voltak hajlandók a céget eladni, vagy befektetőket befogadni. A hasonló szolgáltatásban utazó egyik konkurenst, a Gaikait júliusban 380 millió dollárért vásárolta fel a Sony.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!