Ilyen a Facebook első adatközpontja

2012.08.28. 15:24

A GigaOM munkatársai meglátogatták a Facebook nemrég elkészült szerverparkját. A közösségi oldal több mint 900 millió felhasználóját többek között az oregoni komplexum gépei szolgálják ki. A helyszínt az állandó, harminc fok feletti hőmérséklete és száraz levegője miatt választotta a cég. Mivel a felhasználók tetemes mennyiségű adatot generálnak, ezért elengedhetetlen a kiszolgáló gépek megfelelő hűtése. Többek között ezt a megoldást mutatta be a lapnak a túravezető, később pedig azt is megmutatta, hogy működnek az Open Compute filozófia alapján megépített szervergépek.

A Facebook szerint az övé a világ egyik legtakarékosabb adatközpontja. Csak a komplexum első épületére, ahol a hatékony adatközpontokat és a hozzájuk tartozó felszereléseiket fejlesztették, 210 millió dollárt költött a vállalat. A 2011 tavaszán megnyílt központ formája az oregoni, az észak-karolinai és a svéd épületben is visszaköszön.

Az egyik legjelentősebb újítás a hűtőrendszerben mutatkozik meg, ahol az eddigi, párásításon alapuló rendszer helyett már üvegszálas, párolgást segítő megoldást használnak. Ez a technológia megfelelőnek bizonyult a felhasználói bázis kiszolgálására fenntartott 180 ezer szervernek. Noha ez a szám eltörpül a Google több mint egymillió állomásával szemben, a Facebook még csak most tart ott, ahol a keresőóriás évekkel ezelőtt; ők még csak most kezdtek infrastrukturális vállalattá válni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM