Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Kim Dotcom visszakapta a vagyonát

2012.08.29. 18:48

Az új-zélandi bíróság részben feloldotta a januárban lelőtt Megaupload fájlcserélő portál vezetője, a bő fél éve a bíróságon hadakozó Kim Dotcom számláinak befagyasztását. Dotcom 4,83 millió dollárhoz férhet hozzá a vagyonából, szigorú feltételek mellett, arra vonatkozóan is, hogy mire költheti a pénzt.

800 ezer dollárt a jogi költségeire kell elkülönítenie, de ebből csak az új-zélandi ügyvédeit fizetheti ki, az amerikaiak továbbra is hitelben dolgoznak neki (a számlája náluk most 242 ezer dollárnál jár). További 800 ezerből az új-zélandi kastélya bérleti díját rendezheti, és fizetheti ki előre jövő februárig. Dotcom eredetileg 18 millió dollár felszabadítását kérte erre a célra, hogy megvehesse az ingatlant, de ezt elutasította a bíróság. Önfenntartásra és orvosi költségekre havi 48300 dollárt (11 millió forint) fordíthat Dotcom, aki visszakapta a lefoglalt luxusautóit is. Ezek közül jó néhányat eladni tervez, többek között egy 2008-as Rolls Royce-ot, és egy 2009-es, személyre szabottan átalakított Mercedes E500-ast.

Dotcomot azzal vádolják amerikai szórakoztatóipari cégek, hogy a Megaupload fájlcserélő létrehozásával és futtatásával 500 millió dolláros kárt okozott nekik. Az ügyet bonyolítja hogy a Megaupload új-zélandi székhelyen üzemelt és hongkongi bejegyzésű cég áll mögötte. A helyi hatóságok az FBI közreműködésével idén januárban rohanták le Dotcom otthonát, tartóztatták le, és állíttatták le a Megauploadot kiszolgáló szerverparkokat. A bírósági tárgyalás eredetileg idén augusztusban kezdődött volna, de több halasztás után most úgy néz ki, jövő márciusban indul.