László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Restauráljon ön is moncsicsifejű Krisztust!

2012.08.31. 15:26

A nyolcvanéves Cecilia Gimenezt nem a rossz szándék vezérelte, amikor engedély nélkül látott hozzá egy XIX. századi freskó restaurálásához, a végeredmény mégis kétségbeejtőnek mondható. Az idős hölgy a spanyol Elias Garcia Martinez Ecce Homo című, kopásnak indult festményét szerette volna kijavítani, de szörnyűséges torzképet kreált belőle.

Cecilia Gimenez, ha restaurátorként nem szerzett magának hírnevet, mindenképpen a hét internetes mémjévé vált. A majomfejű Krisztus arca a hír megjelenése óta feltűnt a Prada divatház modelljein, szélsőbaloldali terroristákat szorított ki a vörös pólókról, sajátos formában értelmezte újra a Mona Lisa mosolyát, és beugrott az utolsó vacsorára is. Maga a gimenezi alkotómunka is kiváló alapot kínált némi élcelődéshez.

v

A temérdek humoros alkotás közül magasan kiemelkedik a Cecilia Prize oldal alkotóinak teljesítménye. A szerkesztők egy kifestőprogramot és az eredeti képet is biztosítják a felhasználónak, hogy néhány óra alatt mindenki megalkothassa a saját újraértelmezését a spanyol freskóról. A kép befejezése után az elmentett fájlokat érdemes megosztani a Twitteren, mellékelve a fotóhoz a #ceciliaprize taget; igaz, már a jelenlegi felhozatal is pajszerrel feszegeti a művészi szabadság határait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!