Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Kibervédelmi konferenciát rendezett az NBF

2012.09.05. 15:24

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) háttérintézményeként működő Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) szeptember harmadikán nyitotta meg a második, két napig tartó Információbiztonság és Kibervédelem (ISCD) konferenciát, amely egyik felvezető szakmai rendezvénye az idén októberben kormánytámogatással megrendezésre kerülő  Budapesti Kibertér Konferenciának.

Az ISCD az információbiztonság és kibervédelem elméleti és gyakorlati fejlődésének hazai és nemzetközi fóruma, mind stratégiai, mind pedig vezető szakértői szinten. A kétnapos, Balatonőszödön rendezett konferencia célja, hogy szakmai és összehasonlító vitákkal elősegítse az együttműködést az állami szektor, a nemzetközi integrációs szervezetek, az ipar, a kritikus infrastruktúra és a tudományos élet szereplői között.

Minden szektor képviselteti magát

A konferencián bemutatták a legújabb, nemzetközi szerződéseket is érintő kibervédelmi trendeket, az ismert és kevésbé ismert újabb sebezhetőségek kiszűrésének módjait, de szó volt az információbiztonsági tudatosság relevanciájáról, az ipari irányítási rendszerek védelméről, valamint a vezető piaci szereplők és alkalmazásfejlesztők biztonsági megoldásairól is. A konferencián jelentős hazai döntéshozók, biztonságpolitikai szervezetek képviselői, információbiztonsági szolgáltatók szakértői, a kritikus infrastruktúrák biztonsági vezetői, valamint egyetemi kutatóintézetek képviselői is részt vettek.

A konferencia témaindító előadásait Iklódy Gábor, a NATO újszerű kihívásokért felelős főtitkárhelyettese, valamint Zala Mihály, az NBF elnöke tartotta meg. A kormányzatot Szemerkényi Réka, a Miniszterelnökség politikai főtanácsadója és Kovács Zoltán, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára képviselte. Kovács szerint a kormány felismerte, hogy a meglévő információs rendszerek védelmi képességét fel kell mérni, össze kell hangolni a hazai és az uniós szempontrendszereket, valamint meg kell védeni a nemzeti adatvagyont és a nemzeti kritikus infrastruktúrát. Ennek köszönhetően Magyarországon az elmúlt években teljesen átformálódott a jogszabályi környezet és a védendő értékek köre, valamint 2012 év elején megszületett az új Nemzeti Biztonsági Stratégia is.

Fórum, kerekasztal, innovációs kiállítás

A Budapesti Kibertér Konferencia október negyedikén kezdődik, és két napig tart. A résztvevői kör magas szintjénél és politikai súlyánál fogva a konferencia az idei év kiemelt diplomáciai és szakmai eseménye: 600 nemzetközi kormányzati, vállalati, tudományos és civil résztvevőt, és mintegy száz sajtóképviselőt várnak a Millenáris Parkba. A konferencián három plenáris ülés, öt tematikus panelbeszélgetés, nyolc műhelyvita, valamint külön ifjúsági fórum és innovációs kiállítás kínál lehetőséget a kibertér nyújtotta gazdasági és társadalmi lehetőségekről, a kiberbiztonság nemzetközi és hazai fejleményeiről, valamint a kiberbűnözés jelentette veszélyekről folytatott beszélgetésre.  • Bérelnék
  • Hírek