A robotgepárdnak Bolt sem ellenfél

2012.09.06. 10:28

Újabb rekordot állított fel az a robotgepárd, amit az USA Védelmi Minisztériumának különleges kutatási projektjeiért felelős DARPA által támogatott Boston Dynamics fejleszt. Fél évvel ezelőtt még alig 28,9 kilométeres óránkénti sebességgel poroszkált a négylábú robot, az elmúlt hat hónap azonban elég volt a fejlesztőknek ahhoz, hogy mintegy hatvan százalékkal emeljék a teljesítményt.

Az új rekord 28,3 mérföld, vagyis 45,5 kilométer óránként, ami gyorsabb, mint amire bárki ember képes, legalábbis ha Usain Bolt londoni, százméteres síkfutás döntőjében elért 44,7-es csúcssebességét vesszük az ember által elérhető leggyorsabb sebességnek.

Természetesen Boltnak van egy nagy előnye a robot mostani állapotához képest, mert a futáshoz nincs szüksége a hátába épített tápkábelekre és külső energiaforrásra. Újabb hat hónap múlva azonban már ez sem lesz akadály: a Boston Dynamics tervének következő lépcsője a Wildcat, vagyis vadmacska fantázianevű robot, ami már beépített áramforrással szalad majd, ráadásul a mostani tesztekben használt változattal szemben nem futópadon, hanem tetszőleges sík terepen.  • Hírek
  • Hírek