Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Az átlagossá vált csúcstelefon

2012.09.10. 20:36

Nagyon könnyű – az első gondolatom, amikor kiveszem a dobozából. És nagyon nagy. Ezen persze nem lepődöm meg, hiszen a mostani mobilos trend a hatalmas kijelzős, ultrakönnyű telefonok gyártása. Az igény is ez, egy nemrég elkészült felmérés szerint az okostelefonok harmada 4,5 hüvelykesnél nagyobb kijelzővel rendelkezik.

Az LG Optimus 4X HD beállt a sorba, kijelzője a legnagyobbak között van a piacon, követi a Samsung Galaxy S III által kijelölt utat. Női kézbe nagy, de férfikézbe sem kicsi, talán nem is egykezes használatra tervezték. Ezt amúgy a teszt alatt is így érzem, sokszor két kézbe kell fogni, hogy a teljes kijelzőt átérjem, néhány alkalmazás használhatatlan, ha egy kézzel fogom a mobilt.

Még a dizájnnál maradva, a készülék hátlapja recés, első pillantásra olyan, mintha festett fa lenne, de megfogva a műanyag érzetét adja. Hangszóróját a hátlap alsó felére tették, mikrofonja egy pici lyuk az usb-csatlakozó mellett.

A mobilon az Ice Cream Sandwich (Android 4.0.3) fut, természetesen kissé az LG szája íze szerint átalakítva. A gyártók manapság a maguk képére formálják az oprendszereket, teletöltik saját szoftvereikkel, alkalmazásaikkal, az LG is megváltoztatta a színeket, menüket, ikonokat. Erre a mobilra a Yahoo! Weather, a Google keresője és egy zenei widget került a főoldalon. Első lépésként ezeket áttettem egy másik lapra és feltelepítettem saját jól megszokott alkalmazásaimat. A felhasználók többsége is ezt teszi, így feleslegesnek érzem a gyártók erőlködését a widgetekkel.

A mobilt négymagos processzora gyorssá teszi, nincs okunk panaszra, villámgyorsan töltődnek be az oldalak a böngészőben, pillanatok alatt leszedi a Google Playről az alkalmazásokat. Az erőhöz azonban energia is kell, így a készülék akkumulátora erősen igénybe van véve. Nem is bírja tovább egy napnál egy kicsit intenzívebb használattal, ha éjjel nem dugtam töltőre, reggelre lemerült.

Az LG mobiljában minden megvan, amit egy csúcskategóriás okostelefontól elvárunk, a négymagos processzor, 16 gigabájtos belső tárhely és az utolsó előtti androidos operációs rendszer már alap, erre jön rá a 8 megapixeles HD kamera és az NFC. Nincs rajta fizikai billentyűzet, legalábbis az előlapján, amikor használjuk a mobilt, halványan fénylenek a navigációhoz elengedhetetlen gombok. Amíg meg nem tanuljuk, hogy melyik gomb melyik, náha félrenyomunk, ugyanis csak akkor látni ezeket, ha megérintjük a mobilt (illetve be lehet állítani, hogy állandóan világítsanak, amint bekapcsoljuk a mobilt). Amit hiányoltam, az a figyelmeztető LED, enélkül csak akkor tudjuk, hogy van üzenet a mobilon, ha megnézzük.

Az LG megpróbált egy olyan csúcstelefont készíteni, amely megfelel a trendeknek. Ez sikerült is neki, gyors, könnyű, dizájnos, szerethető mobilt fejlesztettek. Az egyetlen probléma, hogy nem emelkedik ki a többi gyártó csúcskészülékei közül. Ez a megállapítás minden irányba érvényes, a gyártók egyre inkább belesimulnak az átlagba, csúcskészülékeik alig különböznek egymástól.

LG Optimus 4X HD

Kijelző: 4,7 hüvelyk True HD-IPS LCD
Felbontás: 720*1280 pixeles
Méret: 132,4*68,1*8,9 milliméter
Tömeg: 133 gramm

Tárhely: 16 GB belső, 32 GB-ig bővíthető
Processzor: Quad-core 1.5 GHz Cortex-A9
Chipset: Nvidia Tegra 3
Kamera: 8 MP hátsó, 1,3 MP elülső
Operációs rendszer: Android OS, v4.0 (Ice Cream Sandwich)
Akkumulátor: Li-Ion 2150 mAh