Gál
3 °C
16 °C

Milliónyi amerikai weboldal állt le

2012.09.11. 09:56

Magyar idő szerint hétfőről keddre virradó éjjel elérhetetlenné vált az amerikai Godaddy.com doménszolgáltató felügyelete alá tartozó milliónyi weboldal, és számos egyéb szolgáltatás is. A világ vezető internetes szolgáltatójaként a Godaddy nemcsak a weboldalak címét és tárhelyét üzemelteti, hanem az azok működéséhez szükséges adatbázisokat és DNS-szervereket is. Ráadásul sokan veszik igénybe a cég levelező- és telefonos megoldásait.

A kimaradást az első hírek szerint az Anonymous hekkercsoport támadása okozta, de később kiderült, hogy a támadás valójában egyetlen, Anonymoushoz tartozó hekker akciója volt. Az Anonymous Own3r néven ismert elkövető Twitteren azt üzente, hogy célja nem a Godaddy üzleti ellehetetlenítése volt, hanem - egyelőre titokban tartott okból - szerette volna leellenőrizni a cég internetbiztonsági készültségét.

A támadásnak köze lehet ahhoz, hogy a Godaddy tavaly eleinte támogatta a komoly aggályokat felvető amerikai internetszabályozási tervet (a SOPA-t), és csak azért állt át az ellenzők táborába, mert felhasználói köréből sokan bojkottal fenyegették meg az oldalt.

A támadás teljes sikerként értékelhető: nemcsak azok az oldalak váltak elérhetetlenné, amelyek teljes mértékben a Godaddy infrastruktúráján működtek, de a névfeloldást intéző DNS-szerverek kiiktatása miatt azok is, amelyek a Godaddy-hez a legkisebb mértékben kapcsolódtak. Magyar idő szerint kedd reggelre a szolgáltatás nagyrészt az eredeti szintre állt vissza. A Godaddy közleménye szerint a súlyos kiesés során sem személyes, sem pénzügyi adatok nem kerültek veszélybe.