Berta, Bettina
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Hangvezérlés és kis fogyasztás az Inteltől

2012.09.12. 13:23

Az Intel sokféle új processzor fejlesztésén dolgozik, lesznek például minden eddiginél erősebb asztali csipjei és szerverekbe szánt lapkái is, de egyik sem olyan fontos, mint a Core sorozat negyedik generációja, amely belépőjegyet adhat a gyártónak a mobiliparba. A Haswell kódnéven ismert processzorcsalád egyik tagja például 10 wattot fogyaszt, ami felére csökkenti a Core platform energiaigényét.

A szokásos optimalizálások mellett az Intel arra is figyelt, hogy a modern szolgáltatások jobban fussanak majd a Haswellen. A kedden elkezdődött Intel Developer Forum rendezvényen a beszéddel és kézmozdulatokkal irányítható ultrabookok kapták  a pódiumon a főszerepet. Ezek a szolgáltatások nagyban építenek arra, hogy a processzorok erősebb grafikus magot kapnak. Az emberi hangok, arcok és mozdulatok felismerése ugyanis mind könnyen párhuzamosítható, így érdemes ezeket a feladatokat a grafikus magra bízni.

Idén a hatékonyságot kellett az Intelnek a lobogójára írnia, mert ebben sokkal jobb a mobiliparban szinte egyeduralkodó ARM. Az okostelefonoktól a tableteken át az okos háztartási eszközökig szinte mindent az ARM alacsony fogyasztású csipjei hajtanak meg, és a nagy riválisnak olyan nagy a vonzereje, hogy a korábban Intel-függő Microsoft is átírta a Windows 8-at ARM-ra (ezek lesznek a Windows RT rendszert futtató tabletek).

Wattok, tik, tak

Az Intel úgynevezett tik-tak fejlesztési modelljében a Haswell a tak, vagyis idén a csip architektúráját tervezik át, míg a következő tik fázisban a tranzisztor méretét csökkentik. Ennek megfelelően a Haswell továbbra is 22 nanométeres gyártási eljárással készül, mint a Core processzorok Ivy Bridge kódnevű, jelenlegi generációja, de a dizájnja megváltozott.

Az egyik kulcsfontosságú újítás a központi számítási egység (cpu) és a platformvezérlő (pch, platform controller hub) egybeépítése. Az utóbbi kezeli a perifériákat, például az usb eszközöket, a hangkártyát és a tárhelyeket. A jelenlegi Ivy Bridge processzorok cpu-pch párosa összesen 21 wattot fogyaszt, míg a Haswellből lesz két változatából az egyik csupán 15 wattot, a másik 10 wattot igényel majd, ami jelentős megtakarítást eredményez.

Szintén az energiafogyasztást csökkenti, hogy a csipek jobban optimalizálják a külső eszközökkel zajló kommunikációt. Amikor egy pc-re eszközöket kötünk, azoknak időnként jelezniük kell, hogy még mindig ott vannak-e, vagy megváltozott a státuszuk. Most a jelzések véletlenszerűek, ezért alvó állapotban sok energiát elpazarolnak a pc-k. Ez megváltozik, a rendszer egyszerre fogja lekérdezni az eszközök státuszát.

Arm strong

Ezek olyan fejlesztések, amelyek segíthetnek életben tartani az pc-ipart, és hogy ezen belül az Intel megtartsa vezető szerepét az örökös másodhegedűsnek számító AMD-vel szemben. De azt nehéz megmondani, hogy a tabletek és okostelefonok ARM által uralt, folyamatosan növekvő piacán  az Intel legalább egy második pozíciót el tud-e csípni, vagy ott teljesen jelentéktelen szereplő marad. Sok múlik a pc-gyártókon és a Microsofton, nekik kell ugyanis kiépíteniük azt a szoftver-hardver-szolgáltatás rendszert, amely felveszi a versenyt a Google Androiddal és az Apple iOS-szel.