Héliumtól lesz olcsóbb a merevlemez

2012.09.14. 11:58

Néha egészen meglepő újítások hoznak jelentős technológiai fejlődést. Az adattárolókat gyártó Western Digital egy több mint ötvenéves gyakorlatot szüntet meg azzal, hogy levegő helyett héliumgázt tölt az új merevlemezeibe. A levegőnél hetedakkora sűrűségű héliummal ugyanis jelentősen csökkenteni tudja a közegellenállást, ami 23 százalékkal kisebb áramfogyasztást eredményez, és mindemellett még a meghajtók kapacitása is megnövelhető 40 százalékkal.

Az elsősorban szerverekbe szánt merevlemezek jövőre jelennek meg. Az adattároló lemezeket hermetikusan elzárják a külvilágtól, amivel nemcsak a kis sűrűségű héliumot tartják a tok belsejében, hanem egyben a káros páratartalmat ls más szennyező anyagokat is kizárnak. A kisebb közegellenállás alacsonyabb működési hőmérsékletet is eredményez, a héliumos merevlemez 4-5 fokkal hűvösebb a hagyományos, levegős változatoknál.

Persze a fejlesztés nem úgy történt, hogy valaki a homlokára csapott, és máris legyártották a héliumos vincsesztereket. Az iparág legjobb mérnökei 10 éve dolgoznak a tökéletes szigetelésen, ami képes bent tartani a gázt, és nagy mennyiségben is hatékonyan gyártható.

A Western Digital szerint ez a megoldás a következő tíz évben meghatározó lesz a vállalati adatközpontok és a felhőszolgáltatók életében. A vállalat még nem árulta el, hogy mekkora kapacitású héliumos meghajtókat dob majd piacra, az elemzők 5-6 terabájt közötti maximális métetre számítanak.  • Hírek
  • Hírek