Kilencéves a Pirate Bay torrentportál

2012.09.19. 11:15
A Pirate Bay a napokban lett 9 éves, ami igen szép teljesítmény egy félig-meddig illegális portáltól, amiről mindenki tud, a világ minden táján hevesen támadják. De úgy tűnik, nem lehet eltörölni a föld színéről.

Tulajdonképpen elég közhelyes a Pirate Bay története, már ami a megalapulását illeti, hiszen ezernyi más informatikai projekthez hasonlóan a kalózportál is hobbiként indult. 2003 szeptember 15-én néhány svéd fiatal elhatározta, hogy létrehoz egy elsősorban skandináv kultúrát terjesztő oldalt, mert ilyen még nem létezett. A legtöbb torrentportál ugyanazt nemzetközi tartalmat osztotta meg, a hollywoodi szuperprodukciókat, az amerikai tévésorozatokat és slágereket.

Peter Sunde (Brokep), Fredrik Naij (TiAMO) és Gottfrid Svartholm (Anakata) volt a három alapító. Eleinte igen egyszerű technikával dolgoztak, egy Celeron processzorral és 256 MB RAM-mal felszerelt laptopról futott a portál. Később persze már komolyabb szerverre volt szükség, hiszen 2004-ben a portál már milliónyi letöltőt és hatvanezer torrentfájlt kezelt.

Idővel az is kiderült, hogy nem sikerült kimondottan svéd portált létrehozni, a felhasználók 80 százaléka a világ más tájairól jelentkezett be. A Pirate Bay csapata ezért újratervezte az oldalt, és 2005-ben több nyelven elérhetővé tette. Az év végére már 2,5 millió felhasználójuk volt.

Erre viszont már Hollywood is felfigyelt, és 2006 május 31-én lezajlott az első rendőrségi razzia, amelynek a célja a portál bezárása volt. Az akció sikeretelen volt, három nap állás után újraindult a forgalom, sőt, jelentősen növekedni kezdett az érdeklődés. A nyomozás azonban nem ért véget, és 2009 elején vádat emeltek a portál alapítói ellen. A bíróság 1 év börtönbüntetést és összesen 3,6 millió dolláros pénzbüntetést szabott ki rájuk, a szerzői jogok megsértése miatt. De hiába vágták az alapítókat rács mögé, a Pirate Bay még ma is működik.

Pénz jön a házhoz

A zeneiparnak sok fejfájást okoznak a letöltők, és persze nem csak a Pirate Bay a probléma okozója, több tucat kisebb-nagyobb hasonló portál működik világszerte. A letöltés hatalmas méreteket öltött: 2012 első felében az Egyesült Államokban 96,7 millió fájlt, az Egyesült Királyságban 43,3 milliót, Olaszországban 33,2 milliót, Kanadában 24 millió, Brazíliában 19,7 milliót töltöttek le. Összességében százmilliós nagyságrendben áramlanak a fájlok a felhasználók között a Bittorrent fájlcserélő protokoll segítségével.

Miközben az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA a letöltők miatt nem megszerzett bevétel nagyságát számolgatja, addig vannak olyan zenészek is, akik már az új lehetőségekre, másfajta bevételi forrásokra koncentrálnak.

A briteknél népszerű Ed Sheeran nemrég azt nyilatkozta, hogy 1,2 millió eladott albumra 8 millió letöltött jut, de ő egyrészt örül a 9 milliós rajongótábornak, másrészt azt látja, hogy rengeteg jegyet elad a fellépéseire. Mert sokan vannak, akik az albumért nem adnának ki 2800 forintot, de megveszik a 6300 forintos jegyet a koncertjeire. Tanulmányok is kimutatták, hogy az torrent jót tesz a kisebb zenekaroknak, könnyebben ismertté válnak, és a letöltés a világszerte népszerű művészek koncertbevételeit sem befolyásolja számottevően.

Ahogy Neil Young hibátlanul összefoglalta a helyzetet egy nyilatkozatában: "A kalózkodás az új rádió. Így terjed a zene, a rádió segítségével...elérhetővé kell tenni a zene 95 százalékát".  • Tippek
  • Árfolyam